termés

2020.06.24. 17:29

Az esővel lassan a gombák is növekedni kezdtek Békésben

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása, ha kissé nehézkesen is, de beindította a gombák növekedését. Jelenleg elsősorban mezei szegfűgomba található Békés megyében, de várhatóan rövidesen több más faj is megjelenik majd.

Papp Gábor

A gombaszakértő hangsúlyozta, ez a trend emelkedő tendenciát mutat /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik Ádám

Az elmúlt hónapok rapszodikus időjárása a gombatermésre is alaposan rányomta a bélyegét. Az aszály alatt a talaj teljesen átszáradt. Így, annak ellenére, hogy mekkora mennyiségű eső esett, viszonylag sok időre volt szükség ahhoz, hogy elkezdődjön a növekedésük – mondta el hírportálunknak Izsó Hunor békési gombaszakértő. Mint kiemelte, ennek következményeként most elsősorban azokkal a fajokkal találkozhatunk Békés megyében, amelyek a talaj felső rétegeit fűzik át fonalaikkal. Ahhoz még némi időre van szükség, hogy a nagyobb termőtestű gombák is előbújjanak a földből.

Ezekben a hetekben a mezei szegfűgomba fordul elő leginkább. Egy kis kalapú, apró gombáról van szó, szedése nehézkesebb, mint nagyobb „rokonaié”, a fűben szálanként kell kiválogatni. Izsó Hunor kérdésünkre kifejtette: ebből az alapanyagból kiváló, tejfölös leves készíthető. Jellegzetes aromája különleges gasztronómiai élményt nyújt. Melegszendvicsre ugyancsak kiváló, illetve ha valaki kellő mennyiségben szed belőle, remek pörköltet is főzhetnek belőle az ínyencek.

A gombaszakértő hangsúlyozta, ez a trend emelkedő tendenciát mutat /Fotó: Bencsik Ádám/

Bár lassan lemegy a termőhulláma, de a sárga gévagombából is jócskán vihettek haza az erdőjárók. Ez a faj az utóbbi években vált divatossá, amikor az éghajlat-változással párhuzamosan a gombaszedők kiterjesztették a repertoárjukat, és a ritkább példányok felé is fordultak. A sárga géva fatörzsön, korhadékon nő. Fához rögzülő töve nagyon szívós, érdemes is a frissebb széleket levágni. Lapos keresztmetszetű gomba, amely ízében és némileg kinézetében is a csirkemellre emlékeztet. Magas csersavtartalma miatt érdemes tejbe, fokhagymás tejbe áztatni, esetleg azt követően kirántani, levest készíteni belőle. Ha az idősebb példányokat nem akarják elengedni, a termőtestet lehet szárítani is. Ami levesekhez, pörköltekhez is kiváló.

A következő időszakban az ehető gombák közül megjelenhetnek az őzlábak, csiperkék és a tinóruk is. Nem árt azonban az óvatosság, hiszen olyan nem ehető vagy mérgező fajokra is számítani kell, mint a nagy döggomba, és a fűben rövid időn belül megbújnak majd a susulykafélék. Amint beáll a tartós meleg, a gyilkos galóca is megjelenik.

A szakember kitért arra, hogy a közvélekedés szerint az esővel és a melegebb hőmérséklettel együtt jár a gombatermés. A gombák is jóformán fuldokolnak a jelenlegi helyzetben, és a talaj felső rétegében felhalmozódott víz lassanként kezd is a visszájára fordulni. A gombák nedvességtartalma magasabb, bomlékonyabbak, könnyebben romlanak.

– Természetesen a most és a következő napokban jelentkező termőhullámot célszerű kihasználni, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján, ha beáll a szárazság, ritka lesz a gomba. Izsó Hunor arra kért mindenkit, hogy fogyasztás előtt nézessék meg szakemberrel a gombákat.

Egyre többen gombásznak a megyében

Izsó Hunor kérdésünkre elmondta, egyre többen gombásznak Békés megyében is: – A legtöbben nagy természetjárók, és ezt a tevékenységek kötik össze a gombák gyűjtésével – tette hozzá a szakember. – Ezután azonban fordul a kocka. Ahogy megismerik ezeknek az alapanyagoknak az élelmezési értékét, a kiváló ízeket tudatosan törekednek már a gombák gyűjtésére és keresik fel a termőhelyeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában