zeneakadémia

2020.05.01. 11:29

Sztárfellépők adnak utcakoncerteket Békés megyében

A Zeneakadémia oktatói karának oszlopos tagja számos, a nemzetközi élvonalat képviselő muzsikus.

Cs. I.

dr. Gyivicsán György

Egy éve, a magyar zenészek újabb generációjához tartozó, tótkomlósi, nemzetközileg ismert dr. Gyivicsán György harsonaművész is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fúvós tanszékén tanít. Az egyetemi docens napokkal ezelőtt híres zenei formációjuk kiváló zenészeivel egy karanténvideót készített, miközben családjával tótkomlósi otthonukban éli mindennapjaikat. A szemfüles orosháziak, szarvasiak, békéscsabaiak pedig keddi napokon személyesen is találkozhatnak a zenészekkel az utcai villámkoncerteken.

dr. Gyivicsán György

Áprilistól több mint 120 meglepetés koncerttel ajándékozza meg a Filharmónia Magyarország a zeneszeretőket. A cél az, hogy minél több emberhez elérjen a klasszikus zene varázsa. Az útjára indított meglepetés mini koncertek a térzene átgondolt, a vírushelyzetre koreografált verziói. A SzegEd TRombone ENsemble együttes harsonásai is meglepték már a Békés megyeieket. Többen felismerték őket, videófelvételeket készítettek zenei élményükről ablakaikból (Békéscsabán, a Tolnai utcában például).

Gyivicsán György, a zenekar vezetője az orosházi, ablakokból érkező tapsok után elmondta, ők is különleges helyzetbe kerültek a veszélyhelyzetben. Minden zenész otthon gyakorol, és nosztalgiával gondol vissza a márciusi, németországi zenei élményükre.

– Idén a világ négy legnagyobb harsonás fesztiváljára sztárfellépőként meghívtak bennünket. A németországi után francia, lengyel és japán felkérésünk is volt, de elmarad mind. Időnk, mint a tenger, ami kreativitásra sarkall. Online tanítok, gyermekeimmel itthon tanulunk s közben megszületett a karanténvideós ötlet – sorolta.

Zenésztársai otthon felvették saját szólamukat, a zenekarvezető pedig összevágta kész produkcióvá. Ez is közös élmény, csak a virtuális térben – tette hozzá a zenész, aki elárulta, őt korábban is érdekelte a hangrögzítés, a stúdiómunka. Most belevágott, megoldotta s törekedett az igényes megoldásra.

Videó: Trombone Szeged

Kamaracsapata sikeres utcán, koncerttermekben

Gyivicsán György Szegeden 14 évig tanított, az SZTE Zeneművészeti Karán. Rendszeresen játszott közösen növendékeivel. Évekkel ezelőtt megalakított egy ritka formációjú, harsonásokból álló együttest. Úgy vélte, több lehetőség van egy ilyen kamaracsapatban. Legjobb növendékeivel, akik már profi zenészek, azóta is együtt vannak, fellépnek, ha kell, utcai, mini koncerteken, mint napjainkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában