Békés megye

2020.05.22. 06:54

Mi magunk is sokat tehetünk a szúnyogok ellen

Egyénileg is sokat lehet tenni a szúnyogok elszaporodása ellen – olvasható Betyó János szúnyoggyérítési szakértő írásában, amelyet a mezőberényi városi oldalon is közzétettek.

P. G.

Szúnyog riasztó spray

Fotó: AS

Vannak olyan szúnyogfajok, melyek lárvái a különböző tárgyakban megülő esővízben fejlődnek. Ilyen szúnyogok az ország minden településén előfordulnak, a tavaktól, folyóktól, mocsaraktól függetlenül – fogalmazott a szakértő. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatóak, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók a szúnyoglárvákat célzottan elpusztíthassák.

Egyszerűbb megelőzni a vérszívók elszaporodását, mint később viselni támadásuk következményeit /Fotó: MW/

Bár a kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat. A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése nyújt hatékony megoldást a kis vízgyülemekben fejlődő szúnyogfajok ellen, ezt magánterületen a tulajdonos, a terület használója, kezelője tudja elvégezni. Ez különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot nem igényel, a környezetre nézve ugyanakkor nem káros.

A szakértő kiemelte: célszerű megszüntetni otthonainkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik. Ha bárki a környezetében észleli a szúnyoglárvák fejlődését, hívja fel családtagjai, ismerősei figyelmét is a szúnyogok elleni védekezés fontosságára. Az udvaron tárolt vödröt, kannát, talicskát, gyermekjátékot úgy érdemes fordítani, tárolni, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. Az állatok itatóvizét ne csak utántöltsük, hanem rendszeresen cseréljük friss vízre.

A víztárolót célszerű lefedni, vagy sűrű hálóval letakarni. Az ereszcsatornák, vízelvezető árkok karbantartása ugyancsak lényeges, hogy a csapadékvíz elfolyhasson. A takaróponyvát, mezőgazdasági fóliát olyan módon érdemes leteríteni, hogy a víz ne álljon meg rajta.

Ne hagyja, hogy a virágcserepekben hosszabb ideig víz álljon. A temetői virágvázát töltse fel apró kaviccsal, sóderral vagy homokkal és erre öntse a vizet – tette hozzá. – Ne tároljon a szabadban szétszórtan olyan hulladékot, gumiabroncsot, amelyben a víz összegyűlhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában