Gyula

2020.05.23. 06:55

Hamis tanúzásra vette rá zárkatársait

Másodfokú bíróságként a Gyulai Törvényszék pénzbüntetésre enyhítette az ötödrendű vádlott büntetését a J. S. és társai ellen hamis tanúzásra felhívás vétsége és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőügyben.

P. G.

Az elsőrendű vádlottnál 2017-ben a büntetés-végrehajtási intézetben az intézmény által kapcsolattartás céljára biztosított mobiltelefon meghibásodott. Idegességében összetörte a telefont, hátha azonnal új készüléket biztosít számára az intézet. Vele szemben még aznap fegyelmi eljárás indult, melynek során elismerte, hogy a telefont idegességében a falhoz vágta. Emiatt a büntetés-végrehajtási intézet a telefon árának megtérítésére kötelezte, és elzárással sújtotta. Ekkor az illető felülvizsgálati kérelmet jelentett be.

Visszatérve a zárkájába, különböző ígéretekkel – például csomagot adatt fel neki – megpróbálta rávenni egyik zárkatársát, hogy vállalja magára a telefon megrongálását. Ezt követően a többieket felbujtotta, hamisan vallják azt, hogy a telefont egy másik zárkatársuk törte össze.

A másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak ezt is vallották, de kiderült az igazság. Az elsőrendű vádlottat hamis tanúzás vétségében, hamis vád vétségében, valamint hatóság félrevezetésének vétségében mondták ki bűnösnek, és ezért őt 8 hónap börtönre ítélte a bíróság. A többi vádlottat 80-tól 120 óra közérdekű munkára ítélték. Mind előzetes letartóztatásban voltak. Ez ellen az ötödrendű vádlott és védője nyújtott be fellebbezést. A másodfokú bíróság a vádlottat távmeghallgató rendszer segítségével hallgatta meg. A Gyulai Törvényszék a kiszabott büntetést pénzbüntetésre enyhítette. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában