veszélyeztetett fajok

2020.05.28. 12:55

Fecskefészkek kerültek a gerlai ovi eresze alá

Közel tucatnyi fecskefészket készítettek a Gerlai Wenckheim Társaság tagjai a gerlai Jázmin utcai óvoda kis- és középső csoportos óvodapedagógusainak segítségével a közelmúltban, melyeket szinte azonnal fel is szereltek az intézmény eresze alá.

B. O.

20200519 Békéscsaba Kiszely Edit óvodapedagógus fecskefészkeket mutat. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

– Sajnos a fecskefészek-készítő programunkat nem tudtuk a gyerekekkel együtt megtartani, de készítettünk első körben tizenegy fészket, amit a Jázmin utcai óvoda óvó nénijeinek segítségével fel is szereltünk – részletezte a társaság elnöke. Jakab Zsuzsanna hozzátette, kialakítottak egy kis sarazógödröt is az apró madaraknak, hogy könnyebben alakíthassák az új fészküket.

– Reméljük, a fecskék olyan szívesen fogadják majd, mint ahogy mi készítettük, és beköltöznek, mire a gyerekek újra kezdik az ovit. A munkálatokat még nem fejeztük be, bízunk benne, hogy minél több madarat sikerül idecsalogatnunk. Biztatunk mindenkit, hogy helyezzen ki fészkeket. Segítsük együtt ennek a veszélyeztetett fajnak a megmentését – kérte Jakab Zsuzsanna.

Kiszely Edit mutatta meg a fecskefészkeket /Fotó: Imre György/

Kiszely Edit óvodapedagógus a közelmúltban hírportálunknak elárulta, még nem költöztek új lakók a fészkekbe, de remélik, ez hamarosan megváltozik. A gyerekek egy része hétfőtől már újra jár oviba, számukra megmutatták a fészkeket és a kialakított sarazót. Ez egyébként nem idegen az óvodától, mivel többféle természetközeli programba is bevonják a kicsiket.

Madarakat etetnek, sündisznókat keresnek, vagy éppen szarvasbogarat tanulmányoznak a gyerekek. Kiszely Edit úgy fogalmazott, nem egyszer fordult már elő, hogy a kicsik egy-egy élőlényről hallva, azt élőben is meg tudták nézni, az óvoda ugyanis a természethez közel van, így közvetlenül az intézmény udvarán vagy a közelben is meg tudják figyelni a gyerekek az egyes növényeket és állatokat.

– Alkalmanként szelektív hulladékgyűjtést is szervezünk. A kicsik is kapnak a kezükre kesztyűcskéket, és a települést járva közösen összeszedjük azt, amiről úgy tanultuk, hogy az nem a természetbe illő, valaki által eldobott szemét, kukába való dolog – tette hozzá hírportálunknak az óvodapedagógus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában