specialista

2020.05.01. 07:20

Falkavezért farag a gazdikból a gerendási kutyasuttogó

Egyes vélemények szerint a kutyatartást is engedélyhez kellene kötni, mint az autóvezetést, hisz rossz kutya nincs, csak engedetlen. Ez utóbbit pedig lehet alakítani, bár alapból erre már nem mindenki alkalmas. Viszont ezt is lehet tanulni. A falkavezérség elsajátítható, ebben segítenek a kutyanevelési specialisták.

Vágvölgyi Nóra

Tóth Enikő és párja nemrég döntöttek úgy, hogy Doki nevű staffordshire terrierjük mellé egy másik négylábút is magukhoz vesznek. Az egyéves husky–golden retriever keverék nemrég került hozzájuk.

– Dömét Nyíregyháza mellől fogadtuk örökbe. Korábbi gazdája arra panaszkodott, hogy rendszeresen kiszökik, ezért új családot kerestek neki – mesélték a kutyatulajdonosok. Mint mondták, tőlük is többször megpróbált elszökni a keverék kutyus. Olyan is volt, hogy átugrotta a kétméteres kerítésüket. – Először arra gondoltunk, hogy kutyasuliba visszük Dömét, de a koronavírus-járvány miatt egyik iskola sem fogadott minket – emlékezett vissza a fiatal pár.

Majd egy ismerősük mesélt Nagy Zoltánról, aki kutyanevelési specialista.

– Döme eleinte a nevére sem hallgatott, nem jött vissza, ha hívtuk, sétálni sem lehetett vele. A specialistának köszönhetően pár alkalom után Döme nagyon sokat fejlődött. Jól haladunk, figyel, ha szólunk neki, érti a nemet – osztották meg.

Nagy Zoltán szerint csak a jó és követhető falkavezéreknek fogadnak szót a kutyák /Fotó: BMH/

Nagy Zoltán szerint a jól működő kapcsolat kialakításához elengedhetetlen, hogy a gazdik elsajátítsák a kutyapszichológia alapjait, megértsék a kutyusuk ösztöneit, viselkedésüket, szükségleteiket, a falka működését. – Meg kell tanulniuk kedvencük szemével látni a világot. Majd a konkrét problémákkal, tiltott tárgyakkal, tiltott zónákkal, a sétáltatás menetével, a falka szabályaival is meg kell ismerkedniük – árulta el.

A kutyanevelési specialista húsz éve foglalkozik négylábúakkal. Először a saját családi kutyáikon kezdte a nevelést, tanítást. De hamar ráérzett az ízére, gyorsan jöttek az eredmények. Majd szélesebb baráti körben is híre ment, hogy van itt egy „kutyusokkal suttogó”, aki könnyedén segít megnevelni az engedetlen, vagy túl akaratos ebeket. – A sikereken felbuzdulva egyre mélyebbre ástam magam a kutyapszichológiába, sokat tanulmányoztam a farkasok életét, hogy közelebb kerüljek az ebek ősi ösztöneinek megismeréséhez. Minél több új helyzettel találkoztam, annál inkább kirajzolódott előttem a kutyák lelki világa, és az, hogy miért szófogadatlan a legtöbb házi kedvenc – árulta el Nagy Zoltán.

Elengedhetetlen, hogy a gazdik elsajátítsák a kutya­pszichológia alapjait.

Egy idő után megfigyelte, mik azok az ösztönös igények, szükségletek, amit sok gazdi nem tud megadni kedvenceinek, hiába szereti őket már-már rajongásig. – Az iskolámban azt tanítom meg az embereknek, hogy hogyan lehetnek jó, követhető falkavezérek a kutyájuk szemében. Elérjük azt, hogy a kutya ne csak szeressen, hanem tiszteljen is minket, és mindig, minden körülmények között szót fogadjon – részletezte a szakember.

Mint mondja, a legtöbb megkeresés az engedetlen, nehezen nevelhető, akaratossá vált, nehezen sétáltatható kutyusok miatt van. – De szerencsére egyre több az olyan tudatos gazdi is, aki a kezdetektől szeretne „kezes kutyát” nevelni, ezért már négylábújuk kölyökkorában megkeresnek, hiszen ilyenkor a leghatékonyabb a nevelés és a szocializáció elsajátítása – tette hozzá. Viszont a cél eléréséhez soha nem használ fenyítést, jutalomfalatot, egyedül csak a szeretetet. Minden kutyával egyénileg foglalkozik, hiszen azt tapasztalta, hogy a tanítás így a legeredményesebb.

– A gazdikra fokozott figyelem irányul egy-egy képzésen, hiszen az ő feladatuk, hogy jó és követhető falkavezérek legyenek a kutyájuk szemében, hogy az egész falka boldogan és kiegyensúlyozottan élhessen – hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában