régészet

2020.05.21. 10:13

Akár várpalánk is lehet az eleki lelet

A Munkácsy Mihály Múzeum régészei érdekes leletre bukkantak Elek határában.

V. N.

Illusztráció: Shutterstock

Bácsmegi Gábor hírportálunknak elmondta, Pesti Levente műkedvelő kutató értesítette a csabai régészeket, aki a műholdas térképen figyelt fel az érdekes lelőhelyre. Mint megtudtuk, az eddigi adatok alapján egy török palánkvár vagy pedig egy reneszánsz kastély lehet ezen a helyen.

– A török palánk ellen szól, hogy a terepbejárás során megtaláltuk azt a középkori falut, amelytől a források szerint a vár jóval messzebb lehetett. Ráadásul ez egy olyan területen van, ahol nem folyt élővíz. Márpedig a palánkváraknak egyik nagyon fontos erődítési eleme volt a víz, főleg itt, az Alföldön. Gyulán például két héttel tudta elnyújtani a vízárok az ostromot, eddig tartott elvezetniük azt a vár támadóinak – ismertette a múzeum régésze.

Illusztráció: Shutterstock

Ezért a szakember szerint nagy a valószínűsége annak, hogy egy eddig ismeretlen ­reneszánsz kastély lehet az új lelet. De ezt csak a további ­kutatásokkal, ásatásokkal tudják biztosan megállapítani, amit a koronavírus-járvány miatt el kellett csúsztatniuk.

– Megvan az árok, szépen látszik a fal, ami úgy tűnik, hogy nincs leégve. Ez megint csak a palánk ellen szól, mert az ismereteink alapján az teljesen leégett. Illetve a terepbejáráskor török tárgyakat sem találtunk, pedig a korabeli források szerint közel hatszáz janicsárt vezéreltek át ebbe a palánkba. Így nagy valószínűséggel innen délkeletre lehet a török vár – osztotta meg hírportálunkkal Bácsmegi Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában