aláírásgyűjtés

2020.05.06. 19:44

A megyében is kiállnak a székelyek mellett

Már csak csütörtökig lehet aláírni a Székely Nemzeti Tanács által indított európai polgári kezdeményezést, amely lehetővé tenné az uniós tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei, így a székelyek számára is, hogy alanyi jogon pályázhassanak az uniós támogatásokra. Nagy hajrával összejöhet az egymillió aláírás.

Licska Balázs-Papp Gábor

Székely Tanács aláírásgyűjtése Budapest Hősök tere 2020.03.10 fotó: Németh András Péter

Európa őshonos nemzeti kisebbségei jelen pillanatban is a megmaradásukért küzdenek – olvasható az irdala.hu oldalon. Mint megfogalmazták, a nemzeti tanács által indított kezdeményezés célja, hogy az EU egyik legnagyobb támogatási kerete, a kohéziós politika kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő térségektől.

Amíg lehetett sokan személyesen írták alá a kezdeményezést /Fotó: MW/

Sok Békés megyei közéleti személyiség most is azért kampányol, hogy minél többen álljanak a kezdeményezés mellé.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, az aláírásgyűjtés nemcsak a székelyekről szól, hanem minden – mondhatni – őshonos nemzeti kisebbségről, amelyek megmaradásának lételeme, hogy részesülhessenek az uniós fejlesztési forrásokból. Hozzátette, szeretnék elérni, hogy az aláírásgyűjtés május 7. után is folytatódhasson, mivel a papír alapú a koronavírus-járvány miatt Európa-szerte megállt.

Dankó Béla országgyűlési képviselő még február 20-án csatlakozott az akcióhoz, de fontosnak tartotta, hogy nem sokkal a határidő lezárulta előtt ismét kiálljon a megmozdulás mellett.

– Ha az őshonos kisebbségek is kaphatnak támogatást, az nagyban elősegítheti a szülőföldjükön való megmaradásukat, értékes hagyományaik megőrzését. Nagyon jó elképzelésről van szó, természetes, hogy minden erőmmel támogatom – hangsúlyozta Dankó Béla.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere szerda délelőtti megkeresésünkkor is azon dolgozott, hogy hivatali teendői mellett minél többeket ösztönözzön arra, segítsék az akció sikerét.

– Sajnos száz éve sokan próbálják meg a székely közösséget ellehetetleníteni – ecsetelte. – Fontosnak érzem, hogy az Európai Unió ne csak a szexuális kisebbségek jogait védje, hanem azokat a nemzeti kisebbségeket is, amelynek tagjai azért élnek idegen országban, mert a nagyhatalmak átnyúltak a fejük felett. Itt, Gyulán különösen lényegesnek érzem ezt, hiszen csak hajszálon múlt, hogy városunkat nem csatolták a szomszéd országhoz, és nem kell nekünk is a kisebbségek „keserű kenyerét ennünk”.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Szegedi Balázs és Szebellédi Zoltán alelnökök online formában támogatták aláírásukkal a kezdeményezést. Zalai Mihály elmondta, a Székely Nemzeti Tanács elnöke kereste meg levélben, kérve a megyei önkormányzat segítségét. A megye legmagasabb szintű politikai testületeként szerettek volna a jó példával elöl járni, határozatban támogatták az akciót, valamint felkérték erre a települési önkormányzatokat is.

Meg kell óvnunk a kultúrát, a hagyományokat

Kajlik Péter, a Mezőberényi Erdélyi Kör elnöke úgy vélekedett, aki magyarnak érzi magát, annak kötelessége, hogy támogassa a kezdeményezést.

– Az érintett régiók egyedi értékeket, kultúrát, hagyományokat hordoznak, amelyek egységes részei a magyar nemzetnek – fogalmazott, majd kiemelte: az erdélyi kör valamennyi tagja aláírta és mozgósított is az akció mellett.

Frankó Attila, a Szeretlek Békés Megye Egyesület elnöke szintén folyamatosan népszerűsíti a kezdeményezést, munkatársaival közösen már korábban aláírták az ívet.

– Amikor az igazságtalan trianoni békeszerződésre gondolok, vérzik a szívem – szögezte le. – Az irodalmi esteket elvittük Erdélybe, öt helyszínen voltunk. Magyar testvéreink sírtak a magyar versek hallatán. Ma is elcsuklik a hangom, ha erre gondolok. Mindent meg kell tennünk értük.

Előzmény:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában