Gyula

2020.04.28. 16:30

Újabb lépéseket tettek az Airbus-gyárért

Hamarosan elkezdődik az Airbus Helicopters leendő gyulai alkatrészgyára felett húzódó 22 kV-os légvezeték kiváltása – jelentette be a helyszínen megtartott kedd délutáni sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere arról is beszámolt, hogy az elmúlt időszak a beruházás előkészítéséről szólt, amelynek részeként az önkormányzat számos ráeső feladatot végzett el.

Papp Gábor

20200428 Gyula Határában hamarosan elkezdődik az AirBus beruházás mondta el Görgényi Ernő polgármester. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– Egyebek mellett talajmechanikai vizsgálatot végeztettünk, geodéziai felmérést rendeltünk, módosítottuk a fejlesztés érdekében a helyi építési szabályzatot – sorolta dr. Görgényi Ernő. Mint mondta, kivonták az érintett szántókat, valamint az érintett erdőt. Utóbbi kapcsán elvégeztették a szükséges fakivágásokat, míg a csereerdő telepítése folyamatban van az Eleki úti szennyvíztelep területén.

A polgármester kitért arra, hogy a Magyar Kormány megbízásából a területszerzésért, tervezésért és a későbbi üzemeltetésért felelős állami szerv, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIFÜP) képviselői kéréssel fordultak a gyulai önkormányzathoz.

Dr. Görgényi Ernő: most még több számít a munkahely-teremtés /Fotó: Imre György/

– Mivel minden beruházás egyik legidőigényesebb munkanemét a közművekkel kapcsolatos feladatok jelentik, kérték, hogy a fejlesztési terület felett áthúzódó 22 kV-os légvezeték kiváltását az önkormányzat rendelje meg, ezzel is elősegítve a termelőüzemek mielőbbi átadását – fogalmazott. – Tekintettel arra, hogy városunk érdeke is azt kívánja, minél előbb megkezdődjön a termelés, a felkérést elfogadtuk.

A polgármester leszögezte, a munka értéknövelő beruházásnak számít, vagyis a fejlesztésével értékével emelkedik a telek vételára is. Mint megtudtuk, a pályázatot írtak ki a légvezeték elbontására, új földkábel kiépítésére, valamint az ehhez kapcsolódó tervezésre, illetve engedélyeztetésre. Három jogosultsággal rendelkező céget kerestek meg, amelyek közül a tervezés és a kivitelezés tekintetében is a DÉLVILL Kft. adta a legelőnyösebb ajánlatot, így a társaság szakemberei végezhetik el a két feladatot összesen 49 millió forintért. A tervezés, engedélyezés és kivitelezés vállalt teljesítési határideje 8 hónap.

A fejlesztést a céltartalék terhére valósítják meg, amelynek értékét – a terület értékesítése után – visszatöltenek a büdzsé a tartalék keretébe.

Különösen értékes munkahely-teremtés

A magyar kormány és az Airbus Helicopters tavaly május végén jelentette be, hogy egy helikopteralkatrész-gyárat fognak felépíteni Gyulán, zöldmezős beruházás keretében. A gyulai üzemben helikopterek dinamikus rendszereihez szükséges precíziós alkatrészeket fognak előállítani az Airbus termékválasztékába tartozó összes helikoptertípus számára. A fejlesztést egyébként nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.

Dr. Görgényi Ernő kérdésünkre elmondta, az Airbus egyértelműen eltökélt a beruházás megvalósítása tekintetében.

– A jelenlegi helyzetben különösen értékes, hogy a cég számos munkahelyet fog teremteni városunkban – húzta alá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában