gyárleállások

2020.04.06. 17:20

Csökkent a kereslet a békési autópiacon

A koronavírus kapcsán kihirdetett veszélyhelyzet hatással van az autópiacra is. Aki másodkézből keres autót, az most megfontoltabb, de ha rászánja magát, akkor nagyobb eséllyel vásárol is. Az új autót választók pedig a gyárleállások miatt jelenleg csak az összerakott modellek közül válogathatnak a szalonokból.

Hírlap-összeállítás

20200403 Békéscsaba Autó Duálnál folyamatosan folyik a használtautó értékesítés. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Meszlényi Dániel, a Meszlényi-Autó marketing- és PR-vezetője az újautó-vásárlásról szólva kifejtette, készleteik bőven vannak és beszállítóiktól is érkeznek még járművek, így az értékesítés és az átadás is folyamatos. Egyedül a gyártásrendelés állt le az autógyárak átállása, illetve leállása miatt. Tehát az ügyfelek csak a már összerakott modellek közül válogathatnak, nincs most lehetőségük saját igényeik szerint rendelni. A keresletben viszont már megmutatkozott a csökkenés. Természetesen elmaradnak a családi autóválogatások, kipróbálások és tesztvezetések is.

Ugyanakkor a vállalkozások továbbra is keresik őket járműigényükkel, hiszen a legtöbb helyen megnőtt a kiszállítások száma, illetve sokan vezették most be ezt a szolgáltatást. Az alkatrészekről elmondta, mivel a gyártás leállása sejthető volt, így a legtöbb gyártóhoz és kereskedéshez hasonlóan hetekkel ezelőtt feltöltötték raktáraikat, így a szervizelés hosszú időre biztosított náluk.

A békéscsabai Autó Dualnál kevesebb a vásárló, de aki eljön, az jellemzően autóval távozik /Fotó: Imre György/

Ágazati szereplők szerint a másodkézből értékesített autók piacán komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak. A Használtautó.hu adatai alapján februárban és egészen március 10-ig az átlagos napi keresésszám 1,2 millió fölött volt. Március 11-e, azaz a veszélyhelyzet kihirdetése azonban a használt autók piacának is betett: már aznap 1 millió alá ment a keresések száma, ami a megelőző hónap azonos időszakához mérten 16 százalékos visszaesést jelentett. Március 12-e és 15-e között a februári keresésekhez mérten 20-25 százalékos visszaesés történt, míg március 16-tól még drasztikusabb keresletcsökkenés adódott: az iskolabezárások hetén már 40 százalék feletti mértékben csökkent a keresések száma a használtautó-portálon.

Bernát Barna, a békéscsabai Autó Dual ügyvezetője is szerényebb érdeklődésről számolt be, de elmondása szerint, aki most autót keres, az célirányosan érkezik kereskedésükbe, és jellemzően vásárol is. Sőt, kecskeméti telephelyük a márciust rekordeladással zárta. Mindenesetre, az eddigi tapasztalatok alapján, az ügyvezető az elkövetkező időszakra nézve keresletcsökkenésre számít a használtautó-piacon.

Megjegyezte, az is nehezíti a kereskedelmet, hogy jelenleg csökkentett nyitvatartással üzemelhetnek az autókereskedők. Bernát Barna hangsúlyozta, kínálatukban csak hazai, ­leellenőrzött járművek vannak, de a külföldről behozott autókról szólva elmondta, a jelenlegi magasabb euróárfolyam az autóikat külföldről beszerzőknek egyre nagyobb veszteséget jelent, ez pedig véleménye szerint végeredményben a piac tisztulásához is vezethet.

A jelenlegi rendkívüli helyzet kapcsán mindkét megyei szereplő megjegyezte, a higiéniára fokozottan figyelnek, és az ózonos fertőtlenítést is kiemelték, ezzel tudják ugyanis a gépjárművek belsejét vírusmentessé tenni.

Kevesebb a forgalomba helyezés

Márciusban 11 478 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 14 százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában; a forgalomba helyezett 2083 kishaszonjármű pedig 7 százalékkal volt kevesebb a tavaly márciusinál – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a napokban.

Az idei első negyedévben összesen 32 670 új személyautó került forgalomba, 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A forgalomba helyezett új kishaszonjárművek száma 4690 volt, 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Az MGE áprilisra és májusra a válságintézkedések, illetve a gyárbezárások miatt mintegy 50 százalékos visszaesést is elképzelhetőnek tart, de bízik a második féléves fellendülésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában