távmeghallgatás

2020.04.17. 11:25

Csökken a bírósági találkozások száma megyénkben

Bár a március 15-én kezdődött ítélkezési szünet a bíróságokon megszűnt, a kialakult járványügyi helyzet továbbra is fennáll. Cél a személyes találkozások számának csökkentése, s amennyiben van rá mód, elektronikus eszközök segítségével a tárgyalások megtartása.

Papp Gábor

Megkeresésünkre a Gyulai Törvényszéken megtudtuk, a polgári perek során is az írásbeli eljárás lehetősége kerül előtérbe. Ebben az időszakban nem tartanak „ügyfélsegítőt” a bíróságokon, ezért a jogalkotó segíteni kívánta a jogi képviselő nélkül eljáró feleket azzal, hogy a keresetlevelet, a keresetet tartalmazó iratot, a viszontkeresetet, a beszámítást tartalmazó iratot és az írásbeli ellenkérelmet írásban, a jogszabályban egyébként kötelezően előírt nyomtatvány alkalmazása nélkül is előterjeszthetik.

A peres eljárások tekintetében a kormányrendelet kimondja, hogy a perfelvételt tárgyalás mellőzésével kell lefolytatni, a feleket a bíróság írásban nyilatkoztatja. A perfelvétel lezárását követően két lehetőség áll fenn. Az egyik szerint az érdemi tárgyalást elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján kell megtartani.

Megpróbálják minél jobban bevonni az elektronikus eszközöket az eljárásokba /Illusztráció: MW/

Ha a feltételek nem biztosítottak, az érintett fél nyilatkozatát a bíróság írásban vagy a személyazonosítást lehetővé tevő egyéb elektronikus eszköz igénybevételével szerzi be. Ha a személyes közreműködést igénylő eljárás így nem folytatható le, a bíróság megállapítja az akadály bekövetkezésének időpontját, és tájékoztatja a feleket. Változást jelent az is, hogy a bíróság a felek egyezségét tárgyaláson kívül is jóváhagyhatja, illetve a bíróság az ítéletét tárgyaláson kívül is meghozhatja. A veszélyhelyzet a határidőket nem érinti, de amennyiben a határidő március 15-e és április 15-e között járna le, úgy az április 30-ig meghosszabbodik.

A büntetőeljárásról szóló törvény rendelkezéseit is a kormányrendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. Ez ebben az esetben is számos eltérő szabályt határoz meg, amelyek lényege a személyes kontaktusok számának csökkentése, illetve hosszabb határidők és egyéb jogok biztosítása. Például a bíróságnak lehetősége van – akár hivatalból, akár indítványra – a sértett és a tanú kihallgatását mellőzni, ha az érintett félnek a nyomozás során tett vallomásáról a hatóság kép- és hangfelvételt, vagy hangfelvételt készített, és az eljárás ügyiratainak tartalmáról felvilágosítás adása vagy tájékoztatás nyújtása csak személyes jelenlétet nem igénylő módon biztosítható.

A bíróság a büntetőeljárásban részt vevő személyek személyes jelenlétével járó eljárás lefolytatását elhalasztja, ha az az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályainak megszegésével járna, és a halasztásának nincs akadálya. Ha az eljárás nem halasztható el, a bíróság a jelenlétet telekommunikációs eszköz útján biztosítja.

Távmeghallgatással dolgoznak

Ha a személyes jelenléttel járó eljárás nem jár a járványügyi szabályok megszegésével, a bíróság a jelenlétet akkor is elsősorban telekommunikációs eszköz útján biztosítja, írásbeli tanúvallomást engedélyez, vagy az eljárási cselekményről készített kép- és hangfelvételt, illetve hangfelvételt használja fel.

Papíralapú kapcsolattartás esetén a bíróság az ügyiratot elsősorban az érintett elektronikus levelezési címére vagy más elektronikus elérhetőségére kézbesíti. Ez alól kivételt képeznek az ügydöntő határozatok, például az ítéletek.

Az említett személyes bírósági jelenlét mellőzésével megtartott meghallgatás telekommunikációs eszköz útján való lefolytatásának céljára a bírósági távmeghallgató rendszeren, az úgynevezett ViaVideo rendszeren kívül minden más kép és hang egyidejű továbbítására képes alkalmazás is igénybe vehető az adatbiztonsági és az adatvédelmi szabályok szigorú betartása mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában