Békés megye

2020.04.13. 19:44

Csabán még marad az eddigi lámparend

Jelentősen csökkent a forgalom Békés megye településein a koronavírus miatt elrendelt kijárási korlátozás miatt, ezért felmerült a közlekedési jelzőlámpák működésének kérdése. Utóbbiakat Szarvas főútján már átállították, Békéscsabán egyelőre a megszokottak szerint működnek.

Vásári Erzsébet, Licska Balázs

Becslések alapján elmondható, hogy Békéscsabán legalább felére csökkent a forgalom, de jellemző, hogy a reggeli és a délutáni csúcsban sokan közlekednek – mondta Szarvas Péter polgármester. Hozzátette, egyelőre nincs olyan döntés, hogy munkanapokon is hétvégi üzemrend legyen érvényben a jelzőlámpák esetében.

A kisebb forgalom miatt Szarvason már átállítottak jelzőlámpákat, Békéscsabán egyelőre nem történt ilyen lépés /Illusztráció: MW/

A jelzőlámpák működése elsősorban a közlekedők védelmét szolgálja. A közlekedési lámpák nagyobb része egyébként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésében áll, akik szigorú szabályok szerint üzemeltetik azokat. A koronavírus-járvány kapcsán hozott intézkedések hatással vannak a napi forgalom alakulására, ám a közútkezelő nem tervezi Békéscsabán a jelzőlámpák üzemmódjának megváltoztatását – ismertette lapunk kérdésére Pécsi Norbert Sándor.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője ennek okaként elmondta: a jelenlegi forgalom nagysága hétköznapokon, elsősorban a csúcsidőszakban – reggel és délután – mindenképpen meghaladja egy vasárnap délelőtti forgalom nagyságát. A jelzőlámpák sárga villogó üzemmódban történő működtetése esetén az elsőbbséggel rendelkező úton haladó járművek bizonyos esetekben menetidőt takaríthatnak meg. Azonban – mint kiemelte – az alárendelt irányokból lényegesen nagyobb forgalombiztonsági kockázattal lehet csak a csomópontokon áthaladni.

Az M44-es autóút megnyitása – ezáltal a teher- és átmenő forgalom jelentős csökkenése –, valamint a járvány miatt kialakult helyzet miatt a 44-es főút szarvasi átkelési szakaszán működő közlekedési jelzőlámpák sárgára állítását kérte a napokban Babák Mihály polgármester a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től. Hangsúlyozta, azért kérte éppen most a változtatást, mert a koronavírus miatt még csekélyebb a forgalom a városban, így a lakosság könnyebben át tud állni a jelzőtáblák figyelésére és iránymutatásuk szerinti közlekedésre.

A fenti kéréssel kapcsolatban Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője elmondta, Babák Mihály, Szarvas polgármesterének megkeresésére a 44-es Kecskemét – Békéscsaba – Gyulai főúton, Szarvas lakott területén belül üzemelő forgalomirányító jelzőberendezéseket március 27-től ideiglenesen sárga villogó üzemmódba állították. Az átállítást a városon átmenő forgalom jelentős csökkenése indokolta, mely egyrészt az M44-es autóút Tiszakürt–Kondoros közötti szakasz átadásának köszönhető, másrészt a kialakult járványhelyzetnek tudható be. Hozzátette, természetesen a forgalmat folyamatosan figyelemmel kísérik, így szükség esetén a jelzőlámpákat vissza tudják állítani eredeti üzemmódjukba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában