Gyula

2020.04.27. 19:53

A rács mögött netes beszélőre mennek

Alaposan megváltoztatta a mindennapokat a járványhelyzet az ország büntetés-­végrehajtási intézeteiben. Nincs ez másként Gyulán sem. A fogvatartottak például a Skype internetes alkalmazás segítségével is tarthatják a kapcsolatot hozzátartozóikkal.

Papp Gábor

Az aktuális járványügyi helyzet miatt a Büntetés-végrehajtási Szervezet tájékoztatási call centereket hozott létre minden magyar börtönben – erről a szervezet honlapján részletes tájékoztató is olvasható.

Mint megtudtuk, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott ideiglenes korlátozó és megelőző intézkedésekről folyamatosan tájékoztatták a fogvatartottakat és hozzátartozóikat, a márciusban felállított call centerek célja pedig a gyors és hiteles tájékozódás további elősegítése: a BvOP egy új kommunikációs csatornát nyitva, telefonos tájékoztatást biztosít a fogvatartottak azon érdeklődő hozzátartozóinak, akik a járványügyi helyzetből fakadó korlátozó intézkedésekről érdeklődnek.

Sokan élnek a lehetőséggel /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Emellett azon családtagoknak, akik szeretnének kapcsolatban maradni a büntetést töltő hozzátartozójukkal, létrehoztak egy úgynevezett Skype felhasználási útmutatót, hogy megismerhessék a személyes kapcsolattartás kiváltására használható online alkalmazás működését (a Skype egy internetes telekommunikációs alkalmazás, amely számítógépek, táblagépek, mobil eszközök közötti videócsevegés és hanghívások biztosítására specializálódott).

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Kommunikációs Főosztálya által készített, a bv.gov.hu-n elérhető kiadvány lépésről lépésre vezeti végig az olvasót a program telepítésén, s röviden ismerteti annak használatát is.

Mint megtudtuk, a Büntetés-végrehajtási Szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban kiadott szakmai protokollját követve kiemelt feladatként kezeli a személyi állomány és a fogvatartottak egészségügyi állapotának megóvását és a fertőzésveszély megelőzését, de kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy az elítéltek még a világjárvány idején is szoros köteléket ápoljanak családtagjaikkal.

Betekinthetnek az otthoni életbe

A Büntetés-végrehajtási Szervezet azt kérte a fogvatartottaktól és hozzátartozóiktól, hogy halasszák el a személyes találkozást biztosító beszélőket a börtönökben. Az intézkedés céljáról – amely az új koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzését szolgálja – a hazai börtönök reintegrációs tisztjeik útján, kiscsoportos foglalkozás keretében tájékoztatták a fogvatartottakat.

Az érintettek is arra kérték hozzátartozóikat, hogy inkább most ne látogassák őket. A Bv.gov oldalon a gyulai intézet kapcsán olvasható, hogy a Skype-telefonálásra legfeljebb hetente egyszer, alkalmanként 15, maximum 60 percben van lehetőségük a fogvatartottaknak.

A Skype használata a látogatófogadás terhére valósulhat meg. A visszajelzések alapján a fogvatartottak előnyben részesítik ezt a lehetőséget, hiszen, ha személyesen nem is találkozhatnak a hozzátartozóikkal, de a mindennapi otthoni életbe nagyobb betekintést nyerhetnek. A Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a fogvatartottak 90 százaléka él a videótelefonálás lehetőségével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában