Pannon Fine Food Kft.

2020.04.24. 14:15

A bértámogatással elkerülheti a jelentős leépítést az orosházi cég

A módosított munkahelyvédelmi bértámogatási program révén dolgozói nagy részét megtarthatja az orosházi Pannon Fine Food Kft., amely egy hete még legalább száz munkavállalója elküldéséről gondolkozott. Bíznak abban is, hogy Békés megyében nem üti fel a fejét a madárinfluenza, és nem rendelnek el itt is kiviteli korlátozásokat.

MTI

Orosháza, 2017. február 15. Hízott libát dolgoznak fel a Pannon Fine Food Kft. orosházi üzemében 2017. február 14-én. A madárinfluenza miatt a cég 70 százalékkal volt kénytelen csökkenteni a termelést. A szárnyasok megbetegedése bevételkiesést okoz a baromfi ágazatban. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotó: Rosta Tibor

Nyeste Lajos, a Pannon Fine Food Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, azzal, hogy az állami bérkiegészítés 75 százalékra lecsökkent munkaidő esetén is igényelhető a módosítás szerint, és nem 50 százalék a felső korlát, így elhárult a cégnél a nagy létszámleépítés réme. Kifejtette, 230 saját dolgozójuk mellett 70 személyt kölcsönzött munkaerőként és egyszerűsített foglalkoztatottként alkalmaznak. A nyugdíj mellett dolgozó kollégákat fizetés nélküli szabadságra küldték, jelenleg 20 embert kölcsönadtak egy orosházi konzervüzemnek (ezt a létszámot valószínűleg emelni fogják); és várhatóan 150 emberre megigénylik az állami bérkiegészítés támogatást. Ha azt május-június-július hónapra megkapják, „csak nagyon korlátozott számú dolgozót kell elküldeni” – fogalmazott.

Bíznak abban, hogy tudnak majd libahúst szállítani Németországba /Fotó: MTI-archív/Rosta T./

Nyeste Lajos kifejtette, az április közepén ismét felbukkant madárinfluenza miatt annyira lecsökkent a vágható állatállomány, hogy míg korábban heti 28-32 ezer hízottbaromfit dolgoztak fel, mostanra ez a szám heti 8-12 ezerre csökkent. Reményei szerint július végén ismét 16-18 ezer, szeptember végére pedig 24 ezer heti vágással számolhatnak, addigra állhat helyre ugyanis a madárinfluenza miatt leölt állatállomány. Hozzátette, a koronavírus-járvány miatt pedig nagyrészt leállt az értékesítésük, termékeiket ugyanis 80 százalékban éttermeknek és szállodáknak adták el.

– Nagyon óvatosan, egy kevés megrendelés érkezik onnan, de nagyrészt a hűtőraktáraknak termelnek jelenleg – árulta el.

Az ügyvezető szerint szerencsések, a madárinfluenza miatt életbe lépő importkorlátozások Békés megyére nem terjednek ki, így Japánba, Hongkongba és Szingapúrba egyedüliként még tudnak szállítani. Az értékesítés 25-30 százaléka irányult a külföldi országokba eddig, a francia, belga és észak-olasz piacok erősen visszaestek. A libahúst Németország is kereste korábban, főként Márton-nap környékén, Nyeste Lajos bízik abban, hogy addigra rendeződik a helyzet, és tudnak majd oda szállítani.

A céget és a részben tulajdonos Green Divízió Kft.-t (amely az élőállat-előállítást és az értékesítést végzi) így is mintegy 500 millió forintos kár érte a kieső bevételek, a pótraktározás költségei és az árfolyamveszteség miatt – mondta, ami időarányosan 50 százalékos visszaesést jelent. Nyeste Lajos az MTI-nek úgy fogalmazott, az állami segítséggel és a csökkentett üzemmóddal szeptember végéig kihúzhatják, de csak akkor, ha Békés megyében nem üti fel a fejét a madárinfluenza, és nem rendelnek el itt is kiviteli korlátozásokat.

2014-ben adták át a vágóüzemet

A Pannon Fine Food Kft. 2014 októberében hozta létre Orosházán a vágóüzemét. Fő tulajdonosai a Green Divízió Kft., a Mafarm Kft. és az Integrál-Hat Kft., amelyek a teljes magyar hízottbaromfi-termelés körülbelül 20 százalékát adják. Évente jellemzően egymillió hízott kacsát és 400 ezer hízott libát dolgoznak fel. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pannon Fine Food 2018-ban 2,8 milliárd forintos árbevételt ért el, az exportértékesítés ebből 46 milliót tett ki. Adózott eredménye 497,5 millió forintra nőtt az előző évi 215 millióról. Nyeste Lajos szerint a 2019-es év ennél gyengébben zárt, 2018 ugyanis a megelőző évi madárinfluenza miatt felfutott megrendeléseknek köszönhetően „az elmúlt harminc év legkiemelkedőbbje volt”. 2019-ben 1,6 millió helyett 1,4 millió állatot vágtak, nőttek a bérköltségek is, így „erős plusz nulla” körüli eredményre számít az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában