pályázat

2020.03.24. 13:48

Megújulhat a gyulai Kálvária-domb különleges, egyedi környezete

Pályázati támogatásból, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány, a katolikus egyház és a gyulai önkormányzat együttműködésével valósulhat meg a fürdővárosban található Kálvária-domb, a közelben található tankert és a különleges környezet megújulása, valamint szépítése.

Papp Gábor

A Kálvária-domb mögött található gyümölcsfák metszését és a szükséges kertészeti munkálatokat természetesen elvégezzük – nyilatkozta hírportálunknak dr. Pocsay Gábor, a Wenckheim Krisztina Közalapítvány elnöke. Mint elmondta, civil szervezetük az úgynevezett Leader pályázaton mintegy 12 millió forintos támogatást nyert el, aminek köszönhetően megvalósulhat a különleges környezet idegenforgalmi fejlesztése is.

– A beruházás során a katolikus egyházzal együttműködve megtörténhet a Kálvária-domb műemléki jellegű értékeinek karbantartása, renoválása. A tervek között szerepel a kápolna stációinak rendbetétele, továbbá az épület lábazatának újravakolása – sorolta Pocsay Gábor. – A munkálatok a díszvilágítást szintén érintenék, illetve kavicssáv teszi majd még hangulatosabbá a területet. Hat kiülőhelyet létesítünk, egyenként hat ülőhellyel. Beszerzünk egy fűnyírót, illetve kialakítunk egy szerszámosépületet. A tankertbe bevezetjük az áramot, hogy ott öntözőszivattyú működhessen. Saját erőből ivóvízkutat és mosdót szeretnénk kialakítani.

A Kálvária-apsziskápolnát 1760-ban építtette báró Harruckern Ferenc /Archív fotó: Kiss Zoltán/

Dr. Pocsay Gábor elmondta, az önkormányzattal szorosan együttműködnek, a város testületi döntésekkel meghozott fejlesztési előleggel, kölcsönnel segíti a fejlesztést.

Mint korábban arról beszámoltunk, a Kálvária-apsziskápolnát 1760-ban építtette báró Harruckern Ferenc. Az épület egyterű, és belépővel nem rendelkezik. A Gyula délnyugati határában, a Kétegyházi úton található kápolnában különlegesen szép, barokk, faragott faszobrok állnak immáron negyed évezrede. Krisztus a keresztfán, mellette a két lator, a Fájdalmas Szűz-, a Szent János- és a Mária Magdolna-szobor alakjai. A Kálvária-domb tizennégy stációképe az 1996-os felújítással egy időben készült el Kiss György szakmai közreműködésével.

Mint az a Tájépítészek internetes oldalon olvasható, a kálváriák jellegzetesen barokk építmények. Kialakulásuk a Jeruzsálemben tett sok keresztény zarándokúthoz köthető. Mivel Jézus keresztútját sokan nem kereshették fel, ezért a Szentszék mintegy megjelenítve a jeruzsálemi keresztáldozat helyét, ­engedélyezte a kálváriák építését.

A kápolna szobrait bő két évtizede, 1996-ban, a honfoglalás 1100. évfordulóján, II. ­János Pál pápa látogatására­ restaurálta a műemlék-felügyelet egy nagyszabású összefogás során, amiben az egyház, az önkormányzat, valamint magánszemélyek egyaránt részt vállaltak. A szobrok így egyáltalán nincsenek rossz állapotban. 2018 környékén az egyik stációt ugyan megrongálták ismeretlenek, ezt azonban az Apor Vilmos Alapítvány szépen, igényesen helyrehozta. A helyszín valóban alkalmas egy hangulatos kirándulóhely létrehozására, ami a tervek szerint nagyszerűen kiegészítheti Gyula amúgy is gazdag turisztikai kínálatát.

A tankert is sokat fejlődhet

A Régi Gyümölcsfajták Baráti Köre és a Wenckheim Krisztina Közalapítvány, illetve lelkes helyiek a Kálvária-domb közelében a Tündérkert mozgalom részeként egy tankertet hoztak létre évekkel ezelőtt, ami még egyedibbé teszi a környezetet. A kertben olyan hagyományos gyümölcsfák találhatók, amelyekből már nem sok van a Kárpát-medencében. A mozgalom ezek megtartását tűzte ki célul. A beruházás ennek a fejlesztésére is lehetőséget ad majd a már említett munkálatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában