Kepenyes Pál

2020.03.15. 19:29

Kossuth-díjas lett Kondoros díszpolgára

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott a hétvégén. A díjazottak között szerepel Kondoros díszpolgára is, Kepenyes Pál ötvös- és szobrászművész is.

N. T.

Kepenyes Pál ötvös- és szobrászművész Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az autentikus és a klasszikus szobrászi hagyományt a szürrealizmus sajátos látásmódjával ötvöző, a tér és az idő szimbólumait életre keltő alkotásokat, valamint egyedi ékszereket is magába foglaló szobrász- és ötvösművészi alkotómunkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

A világhírű szobrászművész, Kepenyes Pál

A kondorosi születésű Kepenyes már gyerekkora óta a művészet rabja, a tanárai tanácsolták, hogy induljon meg a szobrászat felé. Karrierje azonban parkolópályára állt, hiszen 1950-ben koholt vádak alapján tíz év börtönre és kényszermunkára ítélték. 1956-ban szabadult, részt vett a forradalom harcaiban, majd még abban az évben elhagyta Magyarországot. Mexikóban találta meg második hazáját, ahol tovább csiszolta tehetségét. Kepenyes munkáiból azóta vásárolt magának több hollywoodi híresség is, valamint az ő munkája díszíti az acapulcói repteret. Az alkotó három szobrát 2018-ban avatták fel Kondoroson.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában