Börtönbiznisz

2020.02.27. 18:16

Többmilliós kártérítést kapott a battonyai rém

Megszavazta a napokban az Országgyűlés a raboknak, a szerintük rossz börtönviszonyok miatt megítélt kártérítések kifizetésének felfüggesztését. A lehetőséggel élt a battonyai rémként elhíresült elkövető is: aki két társával halálra kínzott egy fiatal nőt.

Mint megírtuk, június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás.

Az Origo cikkében emlékeztet: az egyik „battonyai rém”, M. Zoltán két és fél millió forintnál is több kártérítést kapott azért, mert a bíróság szerint „az alapvető emberi jogokat sértő” elhelyezési körülmények miatt sérültek az életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt férfi emberi jogai.

M. Zoltán, a battonyai rém /Forrás: Bors/

A gyilkos és két társa halálra kínozták áldozatukat, egy 25 éves nőt. Többek között cigarettacsikkeket nyomtak el az arcán, kötél segítésével felhúzták egy gerendára, fogóval kitépték a fogait, láncra verték, leszedték a körmeit, és áramot is vezettek a testébe. Ennek ellenére jár M. Zoltánnak a kártérítés a magyar adófizetők pénzéből.

Az Origo felhívja a figyelmet: „az alapvető emberi jogokat sértő” kitétel erősnek tűnik, a valóságban információik szerint egyszerűen arról volt szó, hogy a cellájában négy négyzetméternél kisebb terület jutott neki és felmerült az is, hogy nem volt megfelelő a cella szellőzése. A kártérítési per különösen abszurd annak tükrében, hogy a gyilkos sohasem szabadulhat.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában