koszorúzás

2020.02.03. 18:15

Perlrott Csaba Vilmosra emlékeztek Békéscsabán

Megemlékezést és koszorúzási ünnepséget tartott a Munkácsy múzeum Perlrott Csaba Vilmos festő- és grafikusművész emléktáblájánál a Szabadság téren, hétfőn.

B. O.

Fotó: LP6DMK2

A 140 esztendeje, 1880. február 2-án a megyeszékhelyen született Perlrott Csaba Vilmos családi házának helyén álló épületnél 2016-ban helyeztek el emlékművet. A tegnapi eseményen a megjelenteket Ando György, a múzeum igazgatója köszöntötte, majd Varga Tamás a város alpolgármestere mondott beszédet, végül az emlékezők elhelyezték koszorúikat a festő- és grafikusművész emléktáblájánál.

Fotók: Lehoczky Péter

Mint megtudtuk, Perlrott Csaba Vilmos pályája a nagybányai művésztelepen indult. Itt dolgozva – igen korán – a harmónia megragadása helyett a színkontrasztokban rejlő lehetőseket vizsgáló neósok, azaz a neoimpresszionisták sorába lépett. Elhagyva Magyarországot a francia fővárosban telepedett le. Egyik első tanítványa volt Henri Matisse legendás magániskolájának, és a fauvizmus törekvésével azonosulva a később magyar Vadaknak nevezett alkotók körének képviselője lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában