Békés megye

2020.02.11. 11:29

Nagy árváltozások voltak tíz év alatt: olcsóbb a tévé, drágult a jogosítvány

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, az elmúlt közel tíz évet tekintve a személygépkocsi-vezetői tanfolyam a legjobban dráguló termékek listáját, míg a frottír törölköző a legnagyobb arányban dráguló termékek listáját vezeti. Ezzel szemben ma már sokkal olcsóbban jutunk hozzá egy-egy televízióhoz vagy mosóporhoz. Cikkünkben a legnagyobb árváltozásokat vesszük számba.

Balázs Anett

Ha minden vizsga első nekifutásra sikerül, akkor ma átlagosan 200 ezer forintba kerül egy jogosítvány, amely tíz évvel ezelőtt közel 60 ezer forinttal volt olcsóbb. Ezzel a drágulással a jogsiszerzés a legjobban dráguló termékek első helyezettje.

Pap András, a Thermál Autósiskola tulajdonosa lapunknak elmondta, több tényező miatt is emelkedett a jogosítvány megszerzésének ára az elmúlt években. Ezek közé tartozik egyebek mellett az oktatók hiánya, a járművek szigorított műszaki vizsgája és természetesen az üzemanyag árának alakulása. Ez utóbbi bír a legnagyobb hatással.

– 1996 óta vagyok iskolavezető. Nagyon nehéz jó oktatót találni, mert ezekkel a papírokkal sokan külföldre mennek kamionosnak, ahol akár 6–700 ezer forintot is megkeresnek havonta. Éppen most sikerült egy jó oktatót Angliából hazaszipkázni, de ezt meg kell fizetni. Másfelől az oktatójárművek gyakori és szigorított vizsgáknak vannak kitéve, továbbá egy magára adó iskola limlomokkal nem megy a forgalomba. Ma már követelmény, hogy megtanítsuk a tempomat, az ABS és különböző rendszerek használatát. Ezen járművek beállítása több millió forint – fejtette ki Pap András.

Második helyen futottak be az automata mosógépek, melyek mintegy 22 ezer forinttal kerülnek többe, mint az évtized elején. Ezzel kapcsolatban Gyökös Attila, a békéscsabai MediaMarkt ügyvezető igazgatója azt mondja, nem teljesen ért egyet a felméréssel, hiszen 10 éve is lehetett és ma is lehet 65 ezer forintért ilyen műszaki cikket vásárolni.

– Ezen a téren inkább az a figyelemreméltó, hogy bár a méretek azonosak, de a mai mosógépek már jóval professzionálisabbak, tele vannak elektronikával. Ami az adatokat igazolhatja, hogy a kereslet sokkal jobban elmozdult a magasabb értékű, úgynevezett csúcskategóriás gépek felé. Továbbá 2010-ben a válság is közrejátszott, így akkor elsősorban mindenki az olcsóbb dolgokat szerezte be – fogalmazott Gyökös Attila.

A KSH a legnagyobb arányban dráguló termékeket is górcső alá vette. Ezt a listát a frottírtörölköző vezeti, ugyanis mintegy 165 százalékkal került többe 2019-ben, mint 2010-ben. A második legnagyobb arányban a ponty ára emelkedett, amelyet a 27 százalékos áfa átmenetileg 5 százalékosra csökkentése sem tudott mérsékelni. Ennek megfelelően 2019-ben 126 százalékkal kellett többet fizetni a főként a karácsonyi időszakban népszerű hal kilójáért. Ezenfelül a cigaretta ára emelkedett jelentősen: a jövedéki adó növelésének köszönhetően egy doboz több mint kétszer annyiba került tavaly, mint a múlt évtized elején.

A toplista komolyabb meglepetései közé tartozik, hogy a műszaki cikkek ára jellemzően csökkenő tendenciát mutat. Közülük is kiemelkedik a LED-televíziók ára, mely a kimutatás szerint a mélybe zuhant.

Csökkenő tendenciát mutat a műszaki cikkek ára /Illusztráció: Shutterstock/

– Huszonhat éve, még az esküvő előtt vettem a feleségemmel egy televíziót 83 ezer forintért, amelynek értéke akkor egyéves jövedelmet tett ki. Ma pedig ugyanezen összegért egy 82 centiméter képátmérőjű készüléket lehet kapni – vélekedett egy férfi az egyik békéscsabai, műszaki cikkeket árusító üzletben.

Gyökös Attila szerint ennek oka, hogy a ma már elterjedt lapos tévéket hatalmas mennyiségben gyártják.

– A megnőtt tömegtermelés miatt drasztikusan lement ezeknek a termékeknek az ára. Jelentősen kevesebbe kerülnek a gyártási költségek, ezért tudják jóval olcsóbban forgalmazni a televíziókat – világított rá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában