Békés megye

2020.02.14. 19:44

Család nélkül nőttek fel, nevelőszülők segítettek rajtuk

Hazánkban évente ötezer gyerek kerül állami gondoskodásba. Az SOS Gyermekfalvak most futó kampányában a rendszerben felcseperedett fiatal felnőttek üzennek a bent lévő gyerekeknek, hogy hogyan lehet átvészelni ezt az időszakot és felnőni egy idegen közegben. Közben híradások teszik közzé a felhívásokat: nevelőszülőket keresnek, Békés megyében is.

Csete Ilona

A KSH 2018-as adatai szerint Békés megyében 563 gyermek élt nevelőszülőknél, gyermekotthonokban pedig 189-en. Összesen 26 gyereket adtak örökbe nevelőszülőtől (ami az elmúlt öt év legmagasabb létszáma volt), 59 gyerek visszakerült a szüleihez, a rokonaihoz.

Az SOS Gyermekfalvak kampányt indított nemrég, hogy a szülők nélkül felnőtt gyerekek helyzetére hívja fel a figyelmet. A három fiatal nő története, kitartása és tanácsai segítség lehet a gyermekvédelemben élő gyerekeknek.

Az SOS Gyermekfalvak jelenleg is nevelőszülőket keres országszerte /Illusztráció: Shutterstock/

Mariann apukája börtönbe került, anyukája önkényes házfoglalóként lakásról lakásra vitte a gyerekeket. Senki nem ilyen életről álmodik…

– Három napra bezárt minket felügyelet, ellátás nélkül. A szomszédok feljelentették kiskorú veszélyeztetése miatt, majd letartóztatták, minket pedig elvittek a gyámügyesek – mesélt élete legrosszabb időszakáról a fiatal hölgy, akinek sok szenvedés és hosszú út után ma már saját élete, családja van. Ő ennek ellenére már előre tekint, s ezt javasolja a hasonló sorsú fiataloknak is.

Egy másik lány, Flóra, családon belüli erőszak miatt került állami gondoskodásba, majd nevelőszülőkhöz. Már kiskamaszként olyan érzelmi védekezőrendszert épített fel, ami segített neki túlélni a legrosszabb dolgokat, alkalmazkodni az új helyzetekhez és feldolgozni a traumát. Ma már magabiztos felnőtt, szakmával a kezében, saját élettel.

Minden fiatal életútja más és más. Heni szülei például alkoholbetegek voltak. Az első nevelőszülei bántalmazták, de az öntudatos kislány szóvá tette és kijárta a gyámügynél, hogy új helyre kerüljön. Azt se titkolta, felnőttek mellett kortársai is sokat bántották. Anyák napján csúfolták, hiszen neki nincs anyukája, mit keres közöttük. Mára úgy érzi, mindezt a háta mögött tudta hagyni, 33 éves korára elért mindent, amit szeretett volna. Boldog családanya.

Sorsfordító segítséget kapnak

– Ezek a gyerekek mindannyian traumatizáltan érkeznek a gyermekvédelembe. Erős pszichológiai támogatást kell nekik adni ahhoz, hogy megbirkózzanak a gyerekkorukkal és egészséges felnőttekké válhassanak. Az SOS abban különleges, hogy támogatóinknak köszönhetően meg tudjuk nekik adni ezt a segítséget, így egy teljes szakmai stáb dolgozik a gyerekekkel a nevelőszülőtől kezdve a fejlesztőszakemberen át a pszichológusig. Fontos lenne, hogy minden állami gondoskodásba kerülő gyerek megkaphassa ezt a támogatást, hogy fordíthassunk a sorsukon – mondta Szilvási Léna, az alapítvány szakmai igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában