ellátási nehézség

2020.02.02. 08:50

Békés megyében is hiány van egyes pirulákból

Készlethiány a Veszprém megyei gyógyszertárakban, mely Fejérben is észlelhető – szóltak a hírek a napokban. A leírtak alapján a gyógyszerhiány hátterében a legtöbb esetben az úgynevezett egyedi dobozazonosítóra való áttérés áll: a tavaly bevezetett európai uniós szabályozás miatt a gyógyszergyártóknak sok esetben át kellett alakítaniuk a gyártási folyamatokat, valamint számos termék új csomagolásba került. Utánajártunk, megyénkben is tapasztalható-e gyógyszerhiány.

B. O.

Fotó: LP6DMK2

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Békés Megyei Szervezetének elnöke úgy fogalmazott, több készítményből tapasztaltak hiányt az elmúlt időszakban. A megyei elnök találgatásokba nem bocsátkozott, de hozzátette, remélhetőleg lassan megjelennek azok a gyógyszerek a patikákban, amelyek hetek, hónapok óta hiánycikkek. Elmondása szerint nagyrészt támogatott gyógyszereknél tapasztalható a jelenség, megemlített emésztésre, refluxbetegségre szedett készítményeket, de tájékoztatása szerint egyes vérnyomáscsökkentőkből és bizonyos nyugtatókból is elfogytak a készletek.

Az újfajta gyógyszeres dobozok nagyobbak a korábbiaknál, és elsősorban a biztonságot szolgálják a módosítások /Fotó: Lehoczky Péter/

Az elnök az új dobozokra való áttérés kapcsán még hozzátette, a rendszer bevezetése nem azt jelenti, hogy hazánkban gond lett volna a vényköteles vagy a vény nélkül kapható gyógyszerekkel, a patikákban kapható készítményekkel nem volt probléma, a gondot inkább az interneten, online kapható pirulák jelentik.

Greskovits Dávid, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (Magyosz) elnöke szerint, a magyarországi hiánytermékek több mint 90 százalékát lehet helyettesíteni másik készítménnyel.

– Amivel a betegek találkoznak, azt legtöbb esetben helyesebb ellátási nehézségnek hívni, amely a hazai szabályozásnak köszönhetően nem veszélyezteti a biztonságos betegellátást – tette hozzá a Magyosz elnöke.

A patikusok egyébként azt javasolják, hogy ha egy adott gyógyszer átmenetileg nem érhető el, akkor fogadjuk el helyettesítőként az általuk ajánlott készítményt. S amennyiben a helyettesítő pirula sem kapható, akkor viszont a tanácsuk szerint újra fel kell keresni a gyógyszert felíró orvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában