2020.02.10. 11:22
A csabai turizmusért dolgozik az egyesület
A helyi turizmus fellendítésén dolgozik a Békéscsabai Turisztikai Egyesület. Ennek érdekében kötöttek hétfőn hivatalosan is együttműködési megállapodást a hagyományőrzőkkel, valamint indítottak kooperációt a békési-mezőberényi kötődésű, jelenleg a fővárosban dolgozó Barna Ádámmal, akit pár éve az év séfjének választottak.
Turisztikai egytm?kds ktttek Bkscsabn Opauszki Zoltn s mcsai Sndor
Fotó: Imre György
Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, az egyik együttműködés jegyében hamarosan Barna Ádám Békéscsabára látogat: a CsabaParkban lesz egy szakmai bemutató, amire helyi vendéglátós szakembereket hívnak, az elismert séf tradicionális csabai ételeket készít majd. Emellett feltérképezik a város és a környék, azaz a régió gasztronómia értékeit. Egy kiadvány megjelentetésében is gondolkodnak, ami segítheti az éttermeket, de a városba érkező vendégek, turisták magukkal is vihetik az ételeket bemutató kiadványt.
Barna Ádám elmondta, több olyan étel van, amit sokan helyinek, régiósnak gondolnak, de igazából az országban többfelé készítik hasonlóan, példaként említette a töltött káposztát. Ezért tipikusan békéscsabai és környéki ételeket, recepteket keresnek és dolgoznak fel, így olyanokat, amelyek a nemzetiségi konyha révén szivárogtak be, ilyen a brindzás haluska. A gasztroturizmus kapcsán elmondta: nem feltétlen csak az ételek miatt érkeznek majd többen Békéscsabára, de fontos, hogy akik a városba jönnek, elégedetten távozzanak. A minőség, a kiszolgálás színvonalának emelése a fontos.
– Fontos üzenete lesz a workshopnak, hogy az ételeket nem kell újragondolni, nem show-ról, szemfényvesztésről van szó. Sokfelé jártam a világban, és talán Grúzia a legjobb példa, ahol rengeteg újhullámos étterem található: ők óvatosan nyúltak a tradícióikhoz. De elég Olaszországot említeni, ahol a paradicsomos tészta egy három Michelin-csillagos étteremben is paradicsomos tészta marad – fogalmazott Barna Ádám.
– Van egy mondásom, ami a konyhám falára is kikerült: az egyszerű mindig bonyolult, az egyszerű mindig a legnehezebb. Az egyszerű ételeket mindenki jól készíti, és nem elsősorban a kényelem miatt mennek étterembe, hanem azért, hogy jobbat kóstolhassanak – folytatta a séf. A szakember hangsúlyozta: a cél az, hogy az adott receptből, az adott alapanyagokból a lehető legjobbat hozzák ki. Azaz az étel megmaradhasson olyannak, amilyen, az ízen van a hangsúly.
– Fokozottabb gondossággal, óvatossággal, megfelelő érzéssel és ízléssel kell nyúlni az adott ételhez, és akkor olyan szintre emelkedhet, hogy képes lesz bárhol megállni a helyét – mondta. Példaként hozta fel a burgonyalevest kolbásszal és tojással, amelyben az alapanyagokat külön kezelve kidomborítható az alapanyagok minősége. Megemlítette a zöldségekből készült főzeléket is, amelyek némi kreativitással fűszerezve, a megfelelő technológiát használva megmaradnak főzelékeknek, de mégis többek lesznek, és nem a mellettük tálalt fasírt játssza a főszerepet.
Együttműködnek a hagyományőrzőkkel
Hivatalos együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsabai Turisztikai Egyesület nevében Opauszki Zoltán elnök és a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör képviseletében Mácsai Sándor elnök.
Opauszki Zoltán elmondta, a turisztikai egyesület együttműködik a városban az ágazatért dolgozó vállalkozásokkal, civil szervezetekkel, hogy a város vonzereje erősödhessen. Többször egyeztettek arról, hogyan lehetne a munka hatékonyabb. Fontos cél, hogy Gyula és Békéscsaba létrehozza közös TDM, turisztikai desztináció menedzsment szervezetét, ez a két város képviselő-testületének ülésén is téma lesz.
Mácsai Sándor szerint érdemes Békéscsabát megmutatni és olyan programokat szervezni, amelyek a városba vonzzák az érdeklődőket. A hét éve létrejött civil szervezet megmentette a Molnárházat. Harruckern történelmi emlékutat, mondhatni sétát szerveznek, amelynek során felkeresik a további gyöngyszemeket, például a Meseházat, a szlovák tájházat, az evangélikus nagytemplomot. Megmentenék a régi, podsztyenás házakat.