együttműködés

2020.02.10. 11:22

A csabai turizmusért dolgozik az egyesület

A helyi turizmus fellendítésén dolgozik a Békéscsabai Turisztikai Egyesület. Ennek érdekében kötöttek hétfőn hivatalosan is együttműködési megállapodást a hagyományőrzőkkel, valamint indítottak kooperációt a békési-mezőberényi kötődésű, jelenleg a fővárosban dolgozó Barna Ádámmal, akit pár éve az év séfjének választottak.

Licska Balázs

Turisztikai egyŸtm?kšdŽs kštšttek BŽkŽscsab‡n Opauszki Zolt‡n Žs m‡csai S‡ndor

Fotó: Imre György

Opauszki Zoltán városi tanácsnok, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, az egyik együttműködés jegyében hamarosan Barna Ádám Békéscsabára látogat: a CsabaParkban lesz egy szakmai bemutató, amire helyi vendéglátós szakembereket hívnak, az elismert séf tradicionális csabai ételeket készít majd. Emellett feltérképezik a város és a környék, azaz a régió gasztronómia értékeit. Egy kiadvány megjelentetésében is gondolkodnak, ami segítheti az éttermeket, de a városba érkező vendégek, turisták magukkal is vihetik az ételeket bemutató kiadványt.

Opauszki Zoltán és Mácsai Sándor együttműködési megállapodást kötött, a turizmus erősítése a cél /Fotó: Imre György/

Barna Ádám elmondta, több olyan étel van, amit sokan helyinek, régiósnak gondolnak, de igazából az országban többfelé készítik hasonlóan, példaként említette a töltött káposztát. Ezért tipikusan békéscsabai és környéki ételeket, recepteket keresnek és dolgoznak fel, így olyanokat, amelyek a nemzetiségi konyha révén szivárogtak be, ilyen a brindzás haluska. A gasztroturizmus kapcsán elmondta: nem feltétlen csak az ételek miatt érkeznek majd többen Békéscsabára, de fontos, hogy akik a városba jönnek, elégedetten távozzanak. A minőség, a kiszolgálás színvonalának emelése a fontos.

– Fontos üzenete lesz a workshopnak, hogy az ételeket nem kell újragondolni, nem show-ról, szemfényvesztésről van szó. Sokfelé jártam a világban, és talán Grúzia a legjobb példa, ahol rengeteg újhullámos étterem található: ők óvatosan nyúltak a tradícióikhoz. De elég Olaszországot említeni, ahol a paradicsomos tészta egy három Michelin-csillagos étteremben is paradicsomos tészta marad – fogalmazott Barna Ádám.

– Van egy mondásom, ami a konyhám falára is kikerült: az egyszerű mindig bonyolult, az egyszerű mindig a legnehezebb. Az egyszerű ételeket mindenki jól készíti, és nem elsősorban a kényelem miatt mennek étterembe, hanem azért, hogy jobbat kóstolhassanak – folytatta a séf. A szakember hangsúlyozta: a cél az, hogy az adott receptből, az adott alapanyagokból a lehető legjobbat hozzák ki. Azaz az étel megmaradhasson olyannak, amilyen, az ízen van a hangsúly.

– Fokozottabb gondossággal, óvatossággal, megfelelő érzéssel és ízléssel kell nyúlni az adott ételhez, és akkor olyan szintre emelkedhet, hogy képes lesz bárhol megállni a helyét – mondta. Példaként hozta fel a burgonyalevest kolbásszal és tojással, amelyben az alapanyagokat külön kezelve kidomborítható az alapanyagok minősége. Megemlítette a zöldségekből készült főzeléket is, amelyek némi kreativitással fűszerezve, a megfelelő technológiát használva megmaradnak főzelékeknek, de mégis többek lesznek, és nem a mellettük tálalt fasírt játssza a főszerepet.

Együttműködnek a hagyományőrzőkkel

Hivatalos együttműködési megállapodást írt alá hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban a Békéscsabai Turisztikai Egyesület nevében Opauszki Zoltán elnök és a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör képviseletében Mácsai Sándor elnök.

Opauszki Zoltán elmondta, a turisztikai egyesület együttműködik a városban az ágazatért dolgozó vállalkozásokkal, civil szervezetekkel, hogy a város vonzereje erősödhessen. Többször egyeztettek arról, hogyan lehetne a munka hatékonyabb. Fontos cél, hogy Gyula és Békéscsaba létrehozza közös TDM, turisztikai desztináció menedzsment szervezetét, ez a két város képviselő-testületének ülésén is téma lesz.

Mácsai Sándor szerint érdemes Békéscsabát megmutatni és olyan programokat szervezni, amelyek a városba vonzzák az érdeklődőket. A hét éve létrejött civil szervezet megmentette a Molnárházat. Harruckern történelmi emlékutat, mondhatni sétát szerveznek, amelynek során felkeresik a további gyöngyszemeket, például a Meseházat, a szlovák tájházat, az evangélikus nagytemplomot. Megmentenék a régi, podsztyenás házakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában