Orvosi ellátás

2020.01.21. 17:20

Nőgyógyász nélkül maradtak a füzesgyarmatiak

A nőgyógyászati szakrendelést ellátó orvos nem folytatja tevékenységét Füzesgyarmaton, így a helyi pácienseknek a szomszédos Szeghalomra kell utazniuk, ahol finanszírozott vagy magánellátást is találnak. Mint megtudtuk, havi rendszerességgel körülbelül 35-40 páciens érintett, ennyien fordultak meg a rendelésen szűrésre, panaszokkal, receptért és szakorvosi javaslatért.

Busi Ottó

Forrás: Shutterstock illusztráció

Megkerestük a szakrendelést eddig ellátó dr. Zákány Zsolt, szülész- nőgyógyász főorvost, aki elárulta, a városban 2014 óta végzett felvilágosító, egészségnevelő, betegségmegelőzési tevékenységet. Eleinte kampányszerűen, majd havi kétszer. Úgy fogalmazott, sokat segítették a civil aktivisták és a védőnői szolgálat munkatársai, jó kapcsolat alakult ki a lakossággal, és a helyi háziorvosokkal.

Dr. Zákány Zsolt elmondta, a szolgáltatás díjazásában nem tudtak most megegyezni. Mint kifejtette, az önkormányzat a korábbiaknál jóval kevesebb összeget ajánlott fel az általa nyújtott orvosi munkáért cserébe. Hozzátette, a szükséges szakmai anyagot, az asszisztensnőt, a vizsgálati minták szállítását és minden egyéb költséget ő állt, az eltelt évek alatt pedig mind a szakmai anyag, mind a vizsgálatok díja, és az egyéb rezsiköltségei is jelentősen emelkedtek. Megjegyezte, ismeretei szerint az önkormányzat pályázati pénzből finanszírozta az ellátást, és ő a korábbi feltételekkel igen, de az újakkal már nem tudta folytatni a városban.

Az üggyel, a finanszírozással kapcsolatban a város előző polgármestere, Bere Károly úgy fogalmazott, körülbelül hat éve pályázati programból finanszírozza az önkormányzat a nőgyógyászati szűrővizsgálatokat. A volt városvezető a történtek kapcsán találgatásokba nem bocsátkozott, de hozzátette, a nőgyógyászati szakrendelésnek hagyománya volt a településen.

Koncz Imre, Füzesgyarmat októberben megválasztott polgármestere elmondta, a szakrendelést ellátó dr. Zákány Zsolttal határozott idejű szerződése volt a városnak, nőgyógyászati, preventív tevékenység folytatására, ez pedig tavaly december 31-én lejárt.

– A folytatás anyagi feltételeiben nem tudtunk megegyezni, a doktor úr az általunk kínált kondíciókkal nem kívánta vállalni a további együttműködést. Korábban a füzesgyarmati nőgyógyászati ellátás kialakítása szociális támogatás jelleggel indult, szerettük volna, ha azok a helybeli hölgyek is igénybe tudják venni ezt az ellátást, akinek nehézséget okoz egy távolabbi szakrendelés felkeresése. Az ügyben továbbra is elkötelezettek vagyunk és keressük a megoldási lehetőségeket – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában