Békés megye

2020.01.03. 17:25

Kulcskérdés a kisgyermekes szülőknél az időbeosztás

Számos új kutatás szerint a munkavállalók oldaláról a rugalmasság az egyik legfontosabb elvárás a munkáltatóval szemben. A cégek pedig – függetlenül attól, hogy fizikai vagy inkább irodai, szellemi munkáról van szó – sokat fejlődtek e téren. Ez az átalakuló közeg a kisgyermekes édesanyáknak is kedvez, akiket egyre több munkavállaló igyekszik bevonni, újból visszacsábítani a munka világába – tette közzé nemrégiben a Prohuman, a régió egyik HR-szolgáltatója.

Vágvölgyi Nóra

Nincs ez másképp szűkebb hazánkban sem, legalábbis az általunk megkérdezett megyei vállalatok is hasonlóan nyilatkoztak. Czétényi Róbert, az ipari robotokat gyártó, füzesgyarmati telephellyel is rendelkező KUKA Hungária Kft. HR-vezetője elmondta, a társaságnál kiemelten fontosnak tartják a munka-magánélet egyensúlyának megtartását. Ennek egyik pilléreként arra törekednek, hogy a munkába visszatérő édesanyák számára minél rugalmasabbá tegyék a munkavégzést.

– A műszakba visszahelyezkedő édesanyák kétféle lehetőség közül választhatnak: amennyiben úgy döntenek, hogy teljes műszakot tudnak vállalni, akkor a két műszakos munkarend helyett dolgozhatnak egy műszakban. Ilyenkor csúsztatott, későbbi munkakezdést tudunk biztosítani kollégáink részére. Ha ez a lehetőség nem megfelelő számukra, akkor természetesen részmunkaidőben is alkalmazzuk őket – részletezte Czétényi Róbert.

Hozzátette, az utóbbi opció nem csak a törvényileg előírtak szerint, a gyermek hároméves koráig választható. Abban az esetben is rendelkezésre áll, ha az édesanya a családi teendők miatt csak részmunkaidőben tud dolgozni. Megjegyezte, a szellemi munkavállalók esetében is a rugalmasságra törekednek, igény szerint lehetőség van teljes és részmunkaidőben is visszatérni hozzájuk.

Egyre több megyei cég kínál részmunkaidős állást a szülőknek /Illusztráció: Shutterstock/

Kása István Zoltán, a Marzek Kner Packaging és a Marzek FlexiLog Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, örömmel várják vissza a kisgyermekes szülőket. Számukra termelési területtől függően felajánlják az átfogó műszakban (reggel nyolctól délután négyig) való munkavégzést, vagy igény esetén megvizsgálják a rövidebb munkaidő-beosztás lehetőségét.

– Utóbbi jellemzően négy- vagy hatórás napi leterhelést jelent. Anyagi forrással támogatjuk a beiskolázást, családi napokat szervezünk, és karácsony közeledtével programokkal kedveskedünk a szülőknek, valamint a kicsiknek – tette hozzá az ügyvezető.

A kisgyermekkel együtt járó feladatok miatt fontos a precíz időbeosztás. Ebben az élethelyzetben pedig sokat segíthet a rugalmas munkaidő. A békéscsabai Kazár Judit a közszférában dolgozik, és október 4-én állt vissza a munkába. Két kisfiú édesanyja, kisebbik fia, Zolkó nyáron töltötte be a második életévét. Így még most is gyesen van. Elmondta, a munkáltatója nagyon figyelmes volt, megkérdezték például, mennyire tudja megoldani a gyerekek ellátását a munka mellett.

– Illetve elmondták, hogy most már lehetőség van négy- vagy hatórás munkaidőben dolgozni, és azt is megtudakolták, hogy sokat túlórázok-e, mert nem szeretnék, ha túlterhelnének. Mindenki nagyon segítőkész, a légkör pedig igazán családbarát. Az a fontos, hogy a rám bízott feladatokat elvégezzem, de ha a gyerekekért mennem kell, minden esetben elengednek, ha kérem – részletezte az édesanya a saját tapasztalatait.

Lelkesedéssel térnek vissza

A Prohuman tapasztalatai szerint a legtöbb kisgyermekes édesanyának kiváló az időmenedzsment-készsége.

– Jobban tervezik és osztják be az idejüket, mint mások. Mi azt látjuk, hogy némi rugalmasságért „cserébe” a kisgyermekes anyukák sok esetben egyenesen keresik a kihívást, és nagy lelkesedéssel térnek vissza a munka világába a gyermekkel otthon töltött hónapok, évek után – árulta el Juhász Csongor, a cég ügyvezető igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában