Békés megye

2019.12.03. 19:44

Megjöttek a mínuszok, veszélyben a vízmérők

A hideg, éjszakánként mínuszba forduló idő, majd a tél beálltával visszatérő probléma a vízmérők, vízvezetékek szétfagyása – figyelmeztetett közleményében az Alföldvíz Zrt. A tartós hideg komoly károkat okozhat az aknákban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt a falakon belüli vízvezeték-hálózatban is. Minden évben több száz vízmérő fagy el, 2017 januárjában pedig több mint négyezer ilyen eszköz ment tönkre a váratlan nagy hideg és az azzal párosuló viharos szél miatt az Alföldvíz teljes területén.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

– Az említett szűk három évvel ezelőtti, januári hetekben az elfagyások miatt másfélszer annyi víz fogyott, mint a legmelegebb nyári csúcsidőszakokban. Becsléseink szerint 500 ezer köbméter víz folyt el az elfagyások alkalmával a másfél hónap alatt, amíg helyreállt az átlagos vízfogyasztás – nyilatkozta hírportálunknak Lantos Zsolt, az Alföldvíz Zrt. szervizüzem-vezetője. A 4019 vízmérő elfagyása egyébként olyan szempontból is érdekes, hogy a cég területen 237 ezer bekötés található.

Fotók: Lehoczky Péter

Mint mondta, egyetlen eltört vezetéken egy óra alatt is akár a többszöröse folyhat el egy átlagos család napi vízfelhasználásának. A hideg idő hatására meghibásodott vízvezetékek, illetve elfagyott vízmérők komoly károkat okozhatnak az ingatlanokban, a talajban, a fűtetlen pincékben. Nagy összegű kiadásokat jelent a feleslegesen elfolyt vízmennyiség, illetve az igen magas helyreállítási költség, különösen igaz ez az épületekben keletkezett károk esetén. Éppen ezért érdemes idejében megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a helyreállítás költségeit.

A jogszabályok szerint a vízmérőakna és az abban található vízmérő védelméért, állagmegóvásáért a fogyasztó a felelős. A mulasztás miatt megrongálódott fogyasztásmérő javításának, pótlásának, szerelésének költségeit a víziközmű-szolgáltatónak megtéríti. Csak egyetlen vízmérő rendkívüli cseréje mintegy 15 ezer 800 forintba kerül, továbbá valamennyi ezzel összefüggő kár is a felhasználót terheli.

A szakember kérdésünkre kiemelte, télen a nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, a vízmérőakna letakarása, szigetelése, és fontos, hogy az ingatlant rendszeresen ellenőrizzék. A lakott házaknál ugyancsak lényeges a vízmérőakna szigetelésre. Azokat a vezetékszakaszokat is célszerű szigetelni, amelyek kevésbé védett helyen találhatók. A kerti csapokat ugyancsak érdemes vízteleníteni.

Lépések a fagykárok elkerüléséért

A hiányzó akna fedlapot pótolja, ha sérült, cserélje ki!

Óvja a vízmérőt, ezért győződjön meg arról, hogy jól záródik az akna fedele!

Az aknát és a vízmérőt leszigetelheti hungarocellel, pléddel vagy kartondobozdarabokkal is.

Fontos, hogy a tél folyamán állandóan ellenőrizze nincs-e víz az aknában és a fedele is jól le van-e zárva!

A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizze a pinceablak épségét, szigetelését és tartsa azt zárva!

A vízmérőaknánál az jelenti a gondot, hogy hiába van mélyen a vezeték, nincs fölötte talaj, ezért fagyhat el a vízmérő megfelelő szigetelés nélkül.

Szigetelőanyag kiválasztásánál fontos szempont, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből.

Rendkívül fontos, hogy a hőszigetelés mértékét – a szigetelő-anyag vastagságát – nem lehet előre meghatározni, ugyanis az a mindenkori külső hőmérséklet alakulásától függ.

Az aknafedlapot borító hó szigetelő hatású és szintén véd a kemény hidegben a fagyástól, ugyanakkor a könnyebb hozzáférés érdekében mérőleolvasás előtt a vízmérőaknáról célszerű ellapátolni a havat.

Nem lakott ingatlanoknál fontos a vízmérő víztelenítése és vízmérőakna fagymentesítése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában