ünnepi közgyűlés

2019.12.15. 15:20

Huszonhárom közösséget alapított a megyei egyesület

A népi kézműves tudás átadásában gazdag évet tudhat maga mögött a Békés Megyei Népművészeti Egyesület.

Nyemcsok László

BŽkŽs Megyei NŽpm?vŽszeti EgyesŸlet Ÿnnepi kšzgy?lŽse

Fotó: Imre György

Pál Miklósné elnök vasárnap, a békéscsabai, ünnepi közgyűlésükön hangsúlyozta, a nyertes pályázatoknak köszönhetően több mint 300-an vettek részt képzéseiken a fazekasságtól a hímzésig, szövésig, a bőrművességtől a népiékszer-készítéséig. Az alapításának 30. évfordulóját ünneplő táborukban Békéscsabán 400 kézművessel dolgozhattak.

Fotók: Imre György

– Fontosnak tartottuk a közösségek fejlesztését a népművészet eszköztárával, valamint a népi kézműves hagyományok átörökítését a Körösök völgyében. Huszonhárom közösséget hoztunk létre Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyében az idén – emelte ki Pál Miklósné. – Példaként említhetem a tótkomlósi szövő-, a gyulai és battonyai hímző- és a kötegyáni fazekas szakkört. Ott voltunk a megyében szinte minden olyan rendezvényen, ahol a népi kézművesség szóba került.

A vasárnapi, ünnepi közgyűlésen – melyen csaknem 200-an vettek részt a Kornélia étteremben – az egyesület által alapított kitüntetéseket is átadták. Nyolc népi kézműves részesült a négyféle díjban. A kitüntetettek: Balogh Zsigmond (Kondoros), dr. Pap István (Békéscsaba), dr. Zsíros Gézáné (Békéscsaba), Kölcseyné Balázs Mária (Békéscsaba), Kudlákné Balázs Noémi (Békéscsaba), Zuberec Vera (Újvidék), Brczán Éva (Deszk), Debreczeni Klára (Mezőberény).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában