Tisztelgés a múlt előtt

2019.12.14. 19:57

Felavatták a Beliczey házat Csabaszabadiban

Szombaton délelőtt felavatták a Beliczey házat Csabaszabadiban. Az ünnepségen a megjelentek elhelyezték a megemlékezés virágait a Beliczey család kopjafájánál, majd leleplezték a ház emléktábláját.

Vágvölgyi Nóra

Az épület megújult termében a megjelenteknek Kesjár Mátyás, a Csabaszabadi Értéktár Bizottság elnöke mesélt a Beliczey családról, akiknek története szorosan kapcsolódik Békés megye és a község múltjához. Hiszen a família régi kúriája a településen található, illetve köztudott, hogy a családtagok közül ketten is a megye főispánjai voltak. Az elnök előadásán elhangzott, Csabaszabadi 1993-ban vált önálló községgé, akkor kezdték el feltárni a település múltját.

Fotók: Busi Ottó

– Ezt követően ismét találkozott a Beliczey család és az itt lakók szándéka, így 1998-ban az egykori Beliczey-majori iskola emlékkertjében kopjafát állítottak fel a család tiszteletére, majd 2009-ben egy központi teret neveztek el róluk. A mai nap pedig az egykori majori iskola, későbbi általános iskola, – a helyi értéktár bizottság javaslatára – az önkormányzat döntése alapján felvette a Beliczey ház nevet – ismertette az elnök.

A résztvevők Beliczey István és öccse, György visszaemlékezéseit is meghallgathatták. István, több mint hatvan éve él Németországban: az 1940-es években, még gyermekként kellett elhagynia családjával a megyét, majd az országot, és csak 1975-ben jött vissza először Békésbe.

– Ekkor a német rendszámú kocsinkkal elmentünk Csabaszabadi irányába. A feszületnél megálltunk, hogy egy maroknyi földet szedjünk édesapánknak, de rögtön oda jött valaki számon kérni minket, hogy mit csinálunk, figyelték minden lépésünket. Ám mikor eljöttünk a kereszteződés mellet, két kisgyermeket láttam a pocsolyában játszani, ez volt az a pillanat, amikor kibékültem a múlttal. Tudtam, hogy az a zivatar, ami fölöttünk zajlott, nem az itt lakók hibája, hanem felsőbb hatalmaké – osztotta meg

Beliczey István.

A beszámoló után Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő elárulta, hogy a család, két főispán mellett, országgyűlési képviselőt is adott a megyének.

– A Beliczey család tagjai olyan társadalmi rendhez tartoztak, és tartoznak ma is, akik nélkül Magyarország fejlődése nem valósulhatott volna meg. Ezért hálával tartozunk nekik – fogalmazott a képviselő. Hozzátette, a Modern Városok Program részeként Békéscsaba egymilliárd forintot fordít arra, hogy a városban, a Gyulai úton álló Beliczey kúria megújuljon, környezete megszépüljön, és tartalmas funkciókkal bővüljön.

Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke szerint a történelmi elégtétel egyik állomása ez a házavató.

– A megyei önkormányzat egyik fontos feladatának tekinti, hogy segítse a helyi értékek felszínre kerülését, megőrzését. Örvendetes dolog, hogy ebben a települések is partnerek – fogalmazott. Egyúttal elmondta, a család nevét viselő épület nagyrészt Európai Uniós forrásból újulhatott meg, melyet az állami költségvetésből egészítettek ki. – Ennek helybe jutását a megyei önkormányzat koordinálta – tette hozzá az alelnök.

Szeverényi Attiláné, Csabaszabadi polgármestere a rendezvény végén arra kérte a résztvevőket, hogy együtt adózzanak a múlt emléke előtt, tiszteljék azt, és tanuljanak belőle. – Hiszen ezt adjuk tovább gyermekeinknek is – zárta gondolatait.

Kapcsolódó tartalom:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában