Békéscsaba

2019.12.29. 15:04

Az evangélikus kistemplomban áldották meg a nemes nedűket

János-napi borszentelést tartottak a csabai evangélikus kistemplomban, vasárnap délelőtt.

B. O.

Jákób István, az Európai Borlovagok Rendje Békéscsabai Lovagi Székének vezetője elmondta, náluk már régóta hagyomány a borszentelés, mely az év végi eseményeik befejező traktusa. Kiemelte, a csabai lovagi szék idén karácsonykor a Szent István téren, száz adag meleg étellel vendégelte meg a vásár látogatóit, de Berényi úti szeretetotthonba is ellátogattak, itt karácsonyi műsorral, süteményekkel és finom borokkal kedveskedtek a lakóknak.

A szerző felvétele

A János-napi hagyománnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, a családok régebben is bort vittek ilyenkor a templomba. A pap megáldotta a nedűt, a hívek pedig úgy gondolták, hogy a szentelt bor nem romlik meg, sőt, annak gyógyhatást tulajdonítottak: úgy gondolták, hogy a beteg emberek meggyógyíthatók vele. A vasárnapi eseményen a csabai templomban a borlovagrend tagjai a tiszteletet megadva, a szabályzatukban előírt alakzatban és ruházatban, a jelképeikkel felsorakozva hallgatták az áldást.

Fotó: Kiss Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában