videóval

2019.12.12. 13:59

A végéhez közeledik a békéscsabai szélmalom felújítása

A végéhez közeledik, csütörtökön pedig alighanem a leglátványosabb részéhez érkezett a békéscsabai Gyulai úton, a Gabonamúzeumnál található szélmalom felújítása: elkezdték felhelyezni a négy, egyenként több mint kilenc méter fesztávolságú vitorlát és azok tartószerkezeteit. A korai sötétedés miatt végül csak két vitorla került a helyére, a munkálatok így pénteken délelőtt is folytatódnak. A létesítményt és annak környezetét közel 30 millió forintból korszerűsítik, korszerűsítették.

Licska Balázs

Fotó: Lehoczky Péter

Mochnács Pál, a kivitelező Bólem Kft. ügyvezetője a helyszínen lapunk kérdésére elmondta, több hónapnyi előkészítés előzte meg a szélmalom felújítását. Tanulmányutakon jártak, többek között Ópusztaszeren, hogy lássák, anno miként oldották meg a hasonló létesítményeket. Komoly munka folyt a műhelyben, legelsőként a főtengelyt korszerűsítették, majd elkészítették a négy, egyenként 9 méter fesztávolságú vitorlát és azok tartószerkezeteit, amelyek közül végül kettőt helyeztek fel csütörtökön két daruk segítségével. A maradék két vitorlát várhatóan pénteken délelőtt illsztik a helyére.

Látványos részéhez ért a beruházás: elkezdték felhelyezni a vitorlákat

A létesítmény külső védelmet kapott – a festése egyelőre várat magára –, valamint rendbe tették a padozatot, hogy a szerkezetek belülről is megtekinthetők legyenek. Elmondta, bár a szélmalom tudna forogni, nem fog, rögzítik a szükséges részeket. Az épület felújítása komoly kihívást jelentett a Bólem Kft.-nek, mivel korábban nem végeztek hasonló munkát, ezért voltak tanulmányutakon és vették elő a régi terveket is, hogy teljesen olyan legyen a szélmalom a korszerűsítését követően, ahogy azt anno megálmodták.

Fotók: Lehoczky Péter

A Gyulai úti szélmalom és annak környezete közel 30 millió forintból újul meg a városfejlesztési nonprofit kft. beruházásában – mondta nyáron, a korszerűsítést megelőző sajtótájékoztatón dr. Sódar Anita, a cég ügyvezetője. Ando György, a Munkácsy Mihály múzeum igazgatója pedig akkor ismertette, hogy a szélmalom eredetileg 1856 és 1860 között épült Makó határában, a Csókási pusztában állt, a malomkövét Sárospatakról hozták. 1953-ig működött, és akkora volt a kapacitása, hogy száz tanya termését tudta megőrölni.

A Gyulai úton található szélmalom holland típusú, négyszintes. Ezekre jellemző volt, hogy forgatható volt a tetőszerkezetük – nyilván a szél felé fordították azokat –, a vitorlák pedig 4-5 méter/másodperc sebességgel pörögtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában