Békés megye

2019.11.24. 06:55

Húsz százalékkal többen vették fel idén a diákhitelt, mint tavaly

Több mint négyszázezer diák élt ez idáig a hallgatói hitelezés által nyújtott lehetőségekkel – tájékoztatta hírportálunkat a Diákhitel Központ. A szabad felhasználású Diákhitel1-et, és a képzési költségekre fordítható Diákhitel2-t egyaránt nagyságrendileg húsz százalékkal többen vették fel idén.

Vágvölgyi Nóra

A helyi diákok körében a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a szabad felhasználású Diákhitel1 volt a legnépszerűbb, de több százan igényelték az önköltség kifizetésére használható Diákhitel2 terméket is – tájékoztatta hírportálunkat Szerdahelyi Kinga, a Diákhitel Központ Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója. Hozzátette nemrég bevezették a Nyelvtanulási Diákhitelt, amely a nyelvvizsga megszerzését segíti.

– A Diákhitel Központ termékei így már három oldalról támogatják a hallgatókat: a havi 70 ezer forintig igényelhető Diákhitel1 a hétköznapi megélhetést segíti, a felső korlát nélküli Diákhitel2 a tanulmányok finanszírozását biztosítja, a Nyelvtanulási Diákhitel pedig a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgát támogatja maximum 500 ezer forinttal.

A megyei egyetemisták körében a szabad felhasználású kölcsön a keresettebb /Illusztráció: Shutterstock/

Mint mondja, a kedvező konstrukcióknak, a törlesztési és családtámogatási kedvezményeknek, valamint a Nyelvtanulási Diákhitel bevezetésének köszönhetően töretlenül növekszik az érdeklődés a lehetőség iránt.

Az októberben bevezetett Nyelvtanulási Diákhitelt az aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok vehetik fel, illetve azok igényelhetik, akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat.

– Jelenleg közel 93 ezer olyan diák vagy volt hallgató van Magyarországon, akik azért nem vehették át diplomájukat, mert nincs meg a nyelvvizsgájuk. Ez a hitel elsősorban nekik kíván segítséget nyújtani. Az alap és osztatlan képzésre idén felvett 60 ezer hallgató 69 százaléka rendelkezik csak a diploma megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával, az új hitellel azokat is támogatjuk, akik már egyetemi, főiskolai tanulmányaik során megszereznék a diplomához szükséges nyelvvizsgát – emelte ki. Ugyanakkor, egy országos felmérés alapján a hallgatók legtöbbje a szabad felhasználású diákhitelt lakhatásra, aztán élelmiszerre, ruházkodásra költi, és csak ezután következik a kultúra, szórakozás, valamint az idegen nyelv tanulása.

Az orosházi Puskely Gergő, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Hallgatói Képviseletének elnöke ugyanezt tapasztalja. Viszont szerinte a Műegyetemen kevesen élnek a diákhitelek adta lehetőséggel, köszönhetően annak, hogy az iskolában sok az államilag támogatott férőhely, és a tanulók jól teljesítenek, ösztöndíjaikból meg tudnak élni. – Aki mégis felveszi, az inkább lakhatásra, megélhetésre költi – osztotta meg. A másodéves hallgató hozzátette, a dolgozó, főként a tanulmányaik végén járó hallgatókra jellemző, hogy a hitel helyett már inkább a fizetésükből finanszírozzák az iskolát és a megélhetésüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában