Békés megye

2019.11.07. 19:50

Hullnak a falevelek és támad a szél is

Az elmúlt hetekben óriási mértéket öltött a falevelek hullása. A legtöbb településen igyekeznek minél előbb elszállítani ezt a hulladékot, ez azonban nem minden esetben egyszerű feladat, különösen egy-egy nagyobb szél okozhat problémákat.

Papp Gábor

20191022 Debrecen Fotó: Molnár Péter MP Hajdú-Bihai Napló Falevél dobálás.

Fotó: Molnár Péter

– Az ősz beköszöntével a falevelek hullása jelentős mértéket öltött. Személy szerint örülök, hogy csodálatos zöld környezetben élhetnek Gyulán, de közben naponta kapok megkereséseket arról, hogy a szél szétfújja az összesepert levélkupacokat – vetette fel a kérdést a fürdővárosi képviselő-testület legutóbbi ülésén elmondott interpellációjában Mittag Mónika. Az önkormányzati képviselő sürgette a megoldást a kérdésben. Felvetett emellett egy másik problémát is, amiben arra hívta fel a figyelmet, hogy a fák egyre több helyen benövik a közvilágítást, ami az érintett területeken rontja a látási körülményeket. – Egyre hamarabb sötétedik, ezek a gondok még inkább aktuálisak – tette hozzá.

Virányi István, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnöke a kérdéssel kapcsolatban kiemelte, a társaságukhoz tartozó közterületeken a kapacitások függvényében, azokat maximálisan kihasználva, akár túlmunkát is elrendelve végzik a levelek elszállítását. Ezt egyébként a testületi ülést megelőző napokban is megtették. Fontosnak tartotta ugyanakkor megjegyezni, hogy az említett területeken kívül, az ingatlanok előtt – hasonlóan a zöldterületekhez – a tulajdonos feladata a lehullott falevelek összegyűjtése. Ha azok nem férnek a zöldhulladék-gyűjtőbe, akkor vásárolható zsák a közüzemnél, amit a zöldkuka ürítésekor szintén elszállítanak.

Ami a szakembereknek feladatot jelent, az a gyermekeknek játék. A kicsik szívesen vetik bele magukat a falevélkupacokba /Fotó: MW/

– Természetesen előfordul, hogy egyedülállók és mozgásukban korlátozottak ezt nem tudják megoldani, ebben az esetben a cég szintén partner – tette hozzá a szakember, aki kitért arra, hogy általában kéthetes rotációban érnek vissza egy-egy területre. A városban egyébként a szerda délutáni és csütörtök reggeli bejáráson alig találtunk faleveleket, láthatóan zajlik az említett gyűjtés.

A közvilágítás kapcsán elmondta, útellenőrük folyamatosan járja a várost, akár munkaidőn túl is, de telefonon is lehet jelezni az ilyen jellegű problémát. A munkálatokat, az esetlegesen szükséges gallyazást vegetációs időszakon kívül végzik el.

A kisebb településeken is folyamatosan gyűjtik a lehullott leveleket. Lipcsei Zoltán, Köröstarcsa polgármestere elmondta, a közterületeken a közmunkások gondoskodnak erről, másutt pedig az ingatlantulajdonosok. – A levelekből komposzt lesz, amit települési földterületeken használnak, használunk fel – fogalmazott Lipcsei Zoltán.

A kérdés azért is lényeges összmegyei szinten is, mert az úttestre lehullott falevelek közlekedésbiztonsági kockázatot jelenthetnek, különösen, ha a reggeli pára vagy más csapadék miatt azok átnedvesednek. Emiatt az út, a járda akár olyan csúszóssá is válhat, mintha jég borítaná be. Másik veszély, hogy a falevelek elfedhetik a burkolat esetleges hiányosságait, köztük a mély kátyúkat is.

Rendben tartják a környezetet

Siklósi István, Mezőberény polgármestere elmondta, a gyűjtés szervezett: mind a Mezőberény 17 Kft., mind az intézmények rendben tartják a környezetet, és ez igaz a lakosság túlnyomó részére is. A településvezető kiemelte: a nagyobb gondot az jelenti, hogy a zöldhulladékot hová helyezzék. Szólt arról is, hogy közel ötszáz, a zöldhulladék gyűjtésére alkalmas tároló érkezett nemrég a városba, ami segítséget jelent.

A szakemberek egyébként kiemelik, hogy az őszi levelek ideálisak a komposztba, ezek a növényi részek ugyanis gazdagok szerves anyagban.

A részletekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy egyszerűen rétegezni kell a komposzthalomba a száraz faleveleket felváltva a zöld anyagokkal, mint például a zöldségekkel, gyümölcsökkel, gazokkal vagy a levágott fűvel. Ezt időnként célszerű átforgatni, illetve szellőztetni is kell a kupacot, hogy ne rohadjanak be az összetevők. A diófák és a vadgesztenyefák leveleit csak mértékkel használjuk, mert bennük olyan anyagok vannak, amelyek árthatnak növényeinknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában