Békéscsaba

2019.11.11. 16:54

Egy csodálatos elme útja a Nobel-díjig

Huszonöt éve kapott Nobel-díjat Oláh György kémikus a nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cella kidolgozója.

V. N.

Fotó: Imre Gyorgy

Huszonöt éve kapott Nobel-díjat Oláh György kémikus a nagy érdeklődést kiváltó direkt metanolos tüzelőanyag-cella kidolgozója. A tengerentúlon élő tudós módszereivel vált lehetségessé a karbokationok mint stabil, hosszú élettartamú részecskék előállítása és megfigyelése. Az ő életútját mutatták be a Nagy Imre Társaság Békéscsabai Szervezete (NIT Békéscsaba) és az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium által szervezett előadásokon.

Balról: Nagy Sándor és Kovács Miklós /Fotó: Imre György/

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott hétfő délutáni rendezvényen Szabó László, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium intézményvezetője úgy fogalmazott, az előadóknak köszönhetően az iskola tanulói betekintést nyerhettek abba a folyamatba, amikor egy csodálatos elmében érlelődik az isteni sugallat, ami aztán lángra kap, és egy egész életen át tartó utazást eredményez.

A délután folyamán először Nagy Sándor, a NIT Békéscsaba elnöke mesélt az 1956-ban emigrált kémikus útkereséséről, majd Kovács Miklós tanár árult el részleteket a kémikus szakmai sikereiről a fiataloknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában