Galériával

2019.10.03. 18:42

Folyamatosan fejlődik a gyulai Németvárosi Óvoda

Több mint 25 millió forintos támogatás segítségével fejlesztették 2017 óta a gyulai Németvárosi Óvodát – erről annak kapcsán számoltak be az intézményben megtartott csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón, hogy Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő a városba látogatott.

Papp Gábor

2016-ban nagy izgalommal vettük át az óvodát, és természetesen felmerültek bennünk kérdések is – nyilatkozta hírportálunknak Mittag Mónika, a gyulai német nemzetiségi önkormányzat elnöke és Szilágyiné Solymosi Mária, az intézmény vezetője. Mint elmondták, Ritter Imre munkájának köszönhetően jelentős támogatások érkeztek. Ritter Imre előbb német nemzetiségi szószólóként, majd tavaly óta országgyűlési képviselőként dolgozik. Ezzel párhuzamosan az anyagi források emelkedtek az óvodában, a működés még nyugodtabbá, még biztonságosabbá vált. Az intézmény egyébként maximális létszámon működik, a lehetőség népszerű a városban.

Ritter Imre kiemelte, az utóbbi öt-hat évben több mint ötven helyi német önkormányzat vett át fenntartásba, illetve vagyonkezelésbe német óvodát, általános és középiskolát. Idén szeptembertől több mint 12 ezer gyermek jár ezekbe az intézményekbe. Hozzátette, komoly lépéseket tettek, hogy megfelelő számú és képzett pedagógus segítse a különböző nemzetiségek óvodáinak, iskoláinak munkáját az országban.

– Három év alatt 10-ről 40 százalékra emelkedik a nemzetiségi pótlék – sorolta. – Egyetemi végzettségnél ez már több mint havi 80 ezer forintot jelent.

Fotó: Kiss Zoltán

Idén januárban elindították a nemzetiségi pedagógus hallgatói ösztöndíjat. Ebben januártól az óvodai pedagógusképző első évfolyamára járó 84 fiatal részesült. Ezekben a napokban már mindhárom óvodapedagógusnak tanuló évfolyam diákjai, és a nemzetiségi tanár-tanító képzésre járó elsős hallgatók is megkapják a támogatást. Jövő szeptemberétől pedig a nemzetiségi tanító-tanár képzés mind a hat évfolyamára kiterjesztik a lehetőséget.

Így jövőre már közel 1000 nemzetiségi pedagógusnak tanuló fiatalnak lesz ösztöndíj-szerződése, aminek havi nettó összege akár elérheti a 75 ezer forintot.

Ritter Imre hangsúlyozta, óriási előrelépés volt a parlamenti nemzetiségi szószólói, majd legalább ugyanekkora a parlamenti országgyűlési képviselői hely. Ennek kapcsán rávilágított, az országban átvett nemzetiségi intézmények felújítására, fenntartására, karbantartására külön hangsúlyt fektetnek.

Ritter Imre délután részt vett az Implom József Általános Iskolában a német nemzetiségi nyelvoktatás bevezetésének hatvanadik évfordulója alkalmából életre hívott ünnepségsorozat nyitóeseményén.

Folyamatosak a fejlesztések

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, a városban 300 éve gyümölcsöző kapcsolatban élnek együtt románok, németek és magyarok.

– A nemzetiségek sokat hozzátesznek a város kultúrájához, az óvodák pedig a nemzetiségi hagyományok ápolásának letéteményesei – húzta alá. – A Németvárosi Óvodát 2016-ban adtuk át a városi német nemzetiségi önkormányzatnak, és a munkájuk példamutató. A plusz támogatásoknak köszönhetően fejlesztések valósulhattak meg.

A 2017-ben kapott támogatás hozzájárult a gyermekétkeztetéshez szükséges eszközök cseréjéhez, az óvodai csoportöltözők aljzatainak cseréjéhez és mozgásfejlesztő játékok és tárgyak beszerzéséhez.

2018-ban egyebek mellett elkészülhetett a Margaréta csoportszoba álmennyezete, linóleum cseréje, a konyha felújítása és kültéri játszóeszközök felújítása.

Ebben az évben fűtés-korszerűsítésre, illetve újabb szobai álmennyezet elkészítésére, linóleum cserére, homokozó felújításra, székek, asztalok, ágyak, öltözőszekrények fordították a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában