Beruházás

2019.10.18. 19:59

Fodrászműhelyt avattak Gyulán

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Szakképzési Centrum Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma fodrász-tanműhelyét pénteken a fürdővárosban.

Papp Gábor

Fotó: Imre Gyorgy

– Intézményünk a minőségi oktató és nevelőmunka mellett folyamatosan törekszik a megfelelő, az ideális tanulási környezet kialakítására – hangsúlyozta az eseményen elmondott köszöntő beszédében Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum (GySzC) főigazgatója. Mint kiemelte, elengedhetetlennek tartják, hogy képzéseiket a piaci igényekhez igazítsák, és a fodrász-tanműhelyt is ennek a törekvésnek a részeként alakították ki.

– Ezzel új szakma kerül fel a GySzC Harruckern János iskolájának képzési palettájára – tette hozzá. – Mindez kiváló lehetőséget teremt azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a szépészet iránt, ebben az ágazatban szeretnének tanulni, és jövőjüket fodrászként képzelik el. A minőségi képzéshez a tárgyi feltételeket is sikerült megteremteni.

Simon István Tamás, a GySzC kancellárja, Kovács Zsuzsanna és dr. Kovács József az átadón /Fotó: Imre György/

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő nagyon fontosnak nevezte, hogy a GySzC Harruckern iskolájának hagyományai megmaradjanak.

– Életünket a kor szellemének és elvárásainak megfelelően kell alakítani – ecsetelte. – A munkaerőpiac határozza meg, milyen szakembereket kell képezni.

Kitért arra, hogy Gyula országos jelentőségű idegenforgalmi központ, ahol a fodrászati szolgáltatás hiányszakmának mondható.

– A turisztikai szezonban megnő a város lakossága, így ilyenkor különösen jelentős igény mutatkozhat a fodrászok munkája – folytatta a gondolatot. – Az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából és az intézményi önerőből, összesen 6,5 millió forintból elkészült tanműhely már csak ezért is jelentős előrelépés. A szakképzés jelentőségéről szólva kifejtette: mintegy két év múlva az Airbus gyulai gyárában elkezdődhet a termelés, amihez minőségi munkaerőt kell biztosítani. A GySzC és a Békéscsabai Szakképzési Centrum tevékenysége így még inkább felértékelődik.

Czeglédiné Szappanos Anita tagintézmény-vezető elmondta, a beruházás megmutatta, hogy fenntartói és a saját forrásból, munkatársaiknak köszönhetően milyen értékeket tudnak teremteni.

Korszerű képzés és oktatás

A korszerű, 21. századi tanműhely 6,5 millió forintból készült el, amihez az Innovációs és Technológiai Minisztérium 4,2 millió forintos támogatást biztosított, a fennmaradó összeget pedig az intézmény saját forrásból biztosította. A legmodernebb eszközökkel felszerelt létesítményben nyolc felnőtt tanuló már meg is kezdte a hivatás elsajátítását. A jövő évre nappali rendszerben is elindul a képzés. A gyakorlati oktatást szakképzett mesterfodrászok irányítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában