Körös-Maros Nemzeti Park

2019.10.25. 12:14

Északi ragadozó madarak tartózkodnak a Kis-Sárréten

Az időjárás még a nyarat idézi, de a madárvilágban már az őszi időszaknak megfelelő, élénk mozgás tapasztalható a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A Kis-Sárréten az ilyenkor szokásosnál lényegesen több ragadozó madár tartózkodik.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A Biharugrai – halastavakon és a környező területeken az elmúlt napokban 30 rétisast számoltak, s rendszeresen látnak egy-két parlagi sast is. Ez a magas egyedszám általában a késő őszi, téli hónapokra jellemző. Azért is furcsa a rétisasok korai felszaporodása, mert az északi vadlúdcsapatok, azon belül is a nagy lilikek még csak kisebb számban vannak jelen (a rétisasok főként ezekből a vadlúdcsapatokból szerzik zsákmányukat).

Hetek óta két vándorsólyom is mozog a Biharugrai-halastavakon. Barna rétihéjákból szintén több példány tartózkodik a területen. Az utóbbi években megfigyelték, hogy egyre több barna rétihéja marad itt a téli időszakra, elsősorban tojó példányok.

Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park

A környező pusztafoltokon a növekvő pocoklétszámnak köszönhetően gyakori az egerészölyv és a vörös vércse. A napokban megérkeztek a vonuló kékes rétihéják első hullámai. Ez utóbbi fajnak több ismert éjszakázóhelyét rendszeresen figyelik a téli időszakban, az állomány felmérése céljából.

Tiszteletbeli ragadozó madarink, a nagy őrgébicsek is a szokásosnál korábban érkeztek meg a Kis-Sárrétre. Leggyakrabban az út menti elektromos vezetékeken figyelhetjük meg őket, onnan lesnek zsákmányra. Egyre gyakrabban találkozhatunk a vonuló énekesmadarakat követő karvalyokkal is – olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában