Békés megye

2019.10.29. 17:25

Biztonságot jelentő hívás kíséri az éjszaka hazasétálókat

Senki sem szeret egyedül hazasétálni, főleg nem késő éjszaka, amikor az utcák sötétek és kihaltak. Többen veszélyben érezhetik magukat, ráadásul egy hosszú munkanap vagy átbulizott éjszaka után a tömegközlekedési eszközök ritkán vagy egyáltalán nem járnak. Sokszor nincs más lehetőség, mint hogy gyalog induljunk útnak. Erre a problémára kínál megoldást Molnár-Csiki Maren hazakísérő telefonja, ami egészen hazáig szóval tartja a hívókat, és baj esetén azonnal értesíti a hatóságot.

Balázs Anett

Forrás: Shutterstock illusztráció

Molnár-Csiki Maren 2017 novemberében, saját mobilkészülékeivel indította el a kezdeményezést, amely mára alapítvánnyá nőtte ki magát, és azóta biztosítja önkéntes szolgáltatását az éjszaka egyedül hazasétálók számára. Az önkéntesek nemcsak beszélgetnek a hívó féllel, de virtuális térkép segítségével nyomon is követik útjukat, így ha bármi probléma adódna, értesíteni tudják a rendőrséget.

Molnár-Csiki Maren elmondta, a szám kezdetben normál tarifán működött, azonban egy nemzetközi hátterű telekommunikációs vállalat támogatásának köszönhetően mára már ingyenesen hívható.

A telefonszám ingyenesen hívható, a szolgáltatás baj esetén is segít /Illusztráció: Shutterstock/

– Egy szoftver segítségével ki tudjuk szűrni a telefonbetyárokat, hogy a vonalat csak az vehesse igénybe, akinek tényleg szüksége van rá. Néha az is előfordul, hogy az önkéntesek öngyilkosságot fontolgató személyektől kapnak hívást. Az ilyen esetekben csupán egy kattintással továbbíthatóak a hívások a megfelelő segélyszolgálat felé – árulta el Molnár-Csiki Maren, aki egy németországi példát honosított meg, annyi különbséggel, hogy nem az állam biztosítja a fenntartáshoz szükséges forrásokat. Ez a szolgáltatás az első Európában, amely civil kezdeményezésben megvalósított, ingyenesen hívható telefonos hazakísérés.

A rendszert használó önkéntesek számára részletes script, azaz forgatókönyv biztosítja a telefonbeszélgetésekhez szükséges információk elérését, valamint virtuális térképen keresztül követhetik a hazafelé sétálókat. Minden hívást rögzítenek – amely kérés esetén kikapcsolható – így feljelentés esetén a hívások felhasználhatóak bizonyítékként.

– Szerencsére az esetek többségében a szolgáltatás csupán egy baráti beszélgetés, ami megnyugtatásként szolgál a magukat veszélyben érző sétálók számára. Elmondható, az ország minden pontjáról kapunk hívásokat, nemtől és korosztálytól függetlenül. Ez évtől, mióta nagyobb figyelem terelődött a tevékenységre, többen tárcsáznak bennünket. Főleg a nők körében népszerű a szolgáltatás – tudtuk meg Molnár-Csiki Marentől.

Kozma Zoltán klinikai szakpszichológus úgy fogalmazott, tulajdonképpen ez egy érdekvédelmi tevékenység, amellyel a telefonáló úgymond becsapja a környezetét, de ez a manipuláció igen hasznos, hiszen egy esetleges támadás esetén az elkövetőre nézve visszatartó erővel bír.

– Tehát, ha valaki arra készülne, hogy indulatból vagy előre tervezetten elkövessen egy támadást, azt visszatartja, hogy a telefonvonal másik felén valaki tanúskodhat. Az, hogy sokak nem tudnak kit felhívni ilyen esetekben, már egy másik része a történetnek. Úgy látszik, kapcsolatok maradnak el mostanában az emberek életében – fejtette ki a szakember.

Felénk nem gyakoriak a támadások

Molnár-Csiki Maren az ötletet németországi példából merítette. Először a stockholmi rendőrség üzemeltetett hazakísérő vonalat, majd Berlinben lett ilyen, 2017-től pedig már Magyarországon is van.

– Békés megyében nem gyakori, hogy az utcán bárkit támadás ér. Előfordulnak ilyen esetek, de amint bejelentés érkezik, a rendőrség azonnal reagál. A legközelebbi rendőr és szükség esetén a támadó felkutatásához további egységek érkeznek a helyszínre – tájékoztatta lapunkat Tűri Zsanett, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Mindezeken túl létezik már olyan, mobilra letölthető applikáció is, amely akkor nyújt segítséget, ha telefonhívásra már nincs lehetőség. A „Kezedben a biztonságod” ingyenes alkalmazással még a telefont sem kell elővenni ahhoz, hogy riasztást indítson. Elég a ki/be kapcsoló gombot többször megnyomni vagy kirántani a fejhallgatót, és a riasztást máris küldi a telefon a beállított családtagoknak, barátoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában