Galériával

2019.09.07. 15:37

Ünnepi pillanatok, szórakoztató programok, finom ízek Dombegyházon

Dombegyházon, a XVII. Halmok Közi Sokadalom szombati, ünnepi képviselő-testületi ülése megható pillanatokkal kezdődött.

Csete Ilona

Dr. Varga Lajos polgármester adta át a Dombegyházért emléklapot és emlékérmet. Gerendeli György méltatásakor elhangzott, a nyugdíjas pedagógus az oktatás, a nevelés, a közművelődés területén végzett több évtizedes munkáját, életművét ismerik el. A magyar nyelv művelője, több civil közösség megszervezője, nyolc könyv szerzője megilletődve fogadta a hírt, ő az idei kitüntetett. Az örömokozásért dolgoztam – tette hozzá meghatódottan. A település legidősebb polgárát is köszöntötték, ő Darók István, aki 1925-ben született. Nem volt jelen az ünnepi ülésen, édesapja képviselte a 8 napos ifjú dombegyházi polgárt, a legifjabbat, Bajkán Emesét, akihez ajándékkosárral tért haza apukája.

Balról: Gerendeli György és Dr. Varga Lajos

A szombati nap több ünnepi pillanatot tartogatott: az 1929-ben állított I. világháborús emlékműnek a felszentelésére, a felújítás után az avatására várták a helybelieket. A mezőhegyesi fúvószenekar és a helyi Szivárvány mazsorett csoport tagjai látványos menete hívta az ünneplőket a helyszínre, ahol a polgármester emlékeztetett, 90 éve avatták fel Vitéz Székely Károlynak a mészkő talapzaton álló, bronzból formált turul madaras emlékművét.

– Büszkén áll a település központjában, elviselve a történelem és a zord időjárás megpróbáltatásait. Ám 2010-ben a hatalmas erejű vihar ledöntötte, helyreállítottuk, a környezetével együtt a méltó felújításának értünk a végére. Hittel bízunk abban, hogy ezután akár évszázadokon át bizton áll a talapzatán, dacolva az idővel, vagy a történelem viharaival. Soha ne feledjük, 167 dombegyházi ember nevét örökíti meg az emlékmű, rájuk emlékezünk, akik településünkről a legdrágábbat, életüket adták a hazáért – fogalmazott a szónok.

Az ünnepséget követően az emberek a piactéri színpadhoz vonultak, ahol sok fellépő várta a közönséget, 13 csapat pedig készülődött a főzőversenyre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában