Békéscsaba

2019.09.12. 13:50

Nívódíjat kapott a Balassi Táncegyüttes

Nemzetközi elismerést kapott a Balassi Táncegyüttes a napokban. A törökországi néptáncfesztiválon több ország csapata közül a békéscsabai együttes érdemelte ki a legkitüntetőbb címet.

Busi Ottó

A Balassi Táncegyüttes a Nemzetközi Néptánc Szervezet (CIOFF) magyarországi delegáltjaként nyerte el a tizenkettedik Nemzetközi Néptánc Fesztiválon a rendezvény legjobb együttesének díját a törökországi Izmirben. Az eseményen a házigazdák és a csabaiak mellett orosz, lengyel, spanyol, macedón, szerb és ciprusi török táncosok vettek részt.

A fesztivált minden második évben rendezik meg, és legutóbb hat éve jártak a csabai táncosok az eseményen. Bár a rendezvény elsősorban nem a versengésről, inkább a táncról szól, idén többféle kategóriában is díjazták a szereplőket. Figyelték többek közt a koreográfiát, a zenét és a megjelenést is. Az összesített fődíjat, a legjobb együttes nívódíját az kapta, aki mindenben kiemelkedőt nyújtott.

A Balassi Táncegyüttes tagjai, középen pedig a törökországi fesztivál legjobbjaként kiérdemelt nívódíj /Fotó: MW/

– Az előadásokon való részvételt, a produkciók minőségét, azok tartalmát, a megjelenést, illetve az együttes pontosságát és a próbák idejének betartását is nézték – részletezte az együttes vezetője.

Mlinár Péter elmondta, összesen harmincan utaztak Törökországba: huszonöt táncos, három zenész és két buszsofőr. Az utat ugyanis busszal tették meg, mely így közel 30 óráig tartott, úgyhogy csak rövid pihenőkre álltak meg. Miután megérkeztek, egy közös, úgynevezett ismerkedős nap várt az egyes országok együtteseire, majd a fesztiválnapok következtek. A reggeli után jellemzően szabad programok következtek, a táncra, a fesztiválprogramokra a nagy meleg miatt mindig délután került sor.

– A helyiek egy kollégiumban szállásoltak el minket, a reggelizőhely pedig ettől néhány száz méterre volt, hegynek fel. Így aztán minden reggel egy jó kis tornának beillő mászással kezdtük a napot – emlékezett vissza Mlinár Péter.

A programok mellett az együttes tagjai két polgármesternél is jártak, akik külön köszöntötték őket. Az ottani régiós vezetők gyermekei pedig – mint kiderült – Budapesten, illetve Pécsett tanulnak. A helyi média is kiemelten foglalkozott a csabai együttessel, mivel éppen a fesztivál utolsó napján, a törökök nemzeti ünnepén adtak elő törökül egy olyan dalt, amelynek a helyi ünnep pont aktualitást adott.

– A fesztiválon szereplő együttesek egy-egy helyi dalt is megtanulnak az adott nyelven, mindig olyanokat, amelyek a fesztiválnak otthont adó országnak valamiért fontosak. Erre egyébként körülbelül háromszor próbáltunk. A mi dalunk pedig pont aktuális volt a törökök nemzeti ünnepén, ez pedig kifejezetten tetszett a helyieknek, újságban és több híradóban is foglalkoztak vele – árulta el az együttes vezetője.

A fellépés, a törökországi szereplés Mlinár Péter szerint nagyon jól sikerült, a törökül megtanult dalt pedig a helyiek közül többen külön is megköszönték a csabai együttes tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában