Békés megye

2019.09.04. 06:55

Nem keresik a szilvát, olcsóbb is a gyümölcs

Dübörög a szilvaszezon, ami annyit jelent, hogy a korai fajtákból már főzik a lekvárt, a pálinkát. A középérésű gyümölcs több mint felét már leszedték, a késői fajták közül több csak egy-két hét múlva lesz érett. A fogyasztói ár alacsonyabb, mint tavaly, a termelők viszont panaszkodnak, hogy nagyon olcsón veszik át a portékájukat a felvásárlók.

Nyemcsok László

Fotó: Lehoczky Péter

A magyarok tányérjára ritkán kerül szilva, szilvás étel, hiszen évente átlagosan csak 1,3 kilogrammot fogyasztunk el. Ifj. Nagy Ár­pád, a békéscsaba-mezőmegyeri Árpád Pálinka főzőmestere elmondta, a legtöbb szilvát a szeszipar vásárolja fel.

– A kereskedelmi célú szilvapálinkák készítése visszaesett a főzdékben – hangsúlyozta ifj. Nagy Árpád. – A népegészségügyi termékadó bevezetése 15–20 százalékkal drágítja a termékeket. Ez a bérfőzésre nem vonatkozik, mert azok az italok a párlatkategóriába tartoznak. Tavaly jó termés volt, és bevásároltunk a mostaninál is olcsóbb alapanyagból. Most az árdrágítás helyett inkább a felhalmozott pálinkakészleteket értékesítjük. A korai szilváknál a szárazanyag-tartalom idén elmaradt a szokásostól. Akik nem ritkították meg az ágakat, azoknál túlterhelt lett a fa, a gyümölcsök nem cukrosodtak, édesedtek be úgy, ahogy kellene. Mindez az ital illatában, ízében is megmutat­kozik.

Ifj. Nagy Árpád hozzátette, a bérfőzésnél 75–80 százalék a szilvapálinka aránya. Békésben ennek van a legnagyobb hagyománya, emellett a szilva kiegyensúlyozott, jó termésbiztonságú gyümölcs, az átlagosnál magasabb a cukortartalma és a kihozatala. Idén a közép- és késői érésű szilváknál érvényesülhet ez leginkább a pálinkákban.

Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. kóstolóházának vezetője hangsúlyozta, a békési, eredetvédett szilvapálinkának legalább 51 százalékban veres szilvát kell tartalmaznia. Nem véletlenül, ugyanis ennek a fajtának van a legnagyobb hagyománya Békésben.

– Amikor száz évvel ezelőtt Békésben az emberek jó része betelepült a tanyákról a váro­sokba, a kertekhez hasonlóan a házak elé, az utcára is két-három szilvafát ültettek – ecsetelte Fabulya Attila. – Időközben sokan rájöttek, hogy a veres szilvának visszafogottabb a karaktere, gyengébb az aromaszerkezete, és a kihozatalban is vannak jobb fajták. Így stanley-re, bluefrére, elenára, beszterceire váltottak. Előbbi kettő középérésű, utóbbi kettő késői érésű gyümölcs.

Horváth György főzőmester megkezdte a munkát, a nemrég leszedett gyümölcsből szilvapálinka készül /Fotó: Lehoczky Péter/

Fabulya Attila elmondta, ők is kevésbé alapoznak idén a kereskedelmi célú szilvapálinkák készítésére. A túlkínálat pedig annak is köszönhető, hogy a konzervipar – a második legnagyobb szilvafelhasználó – a korai fajtákat még nemigen vásárolta, a közép- és késői érésű szilvákra helyezik a hangsúlyt.

Lekvár- és dzsemkészítésre ma már kevés szilvát használnak az összes mennyiséghez viszonyítva. Bár találkozni rostos szilvalével és püré is készül a gyümölcsből – amit aztán tovább hasznosít az élelmiszeripar –, ezek nem jelentenek számottevő tételt.

A szarvasiak honosították meg

Ando György néprajzkutató, a Munkácsy múzeum igazgatója elmondta, 1722-ben telepítették újra a szlovákok Szarvast. Akkor ott még kötött, rossz talajok voltak, amelyek alkalmatlannak bizonyultak a gyümölcstermesztésre, kivéve az igénytelen, bőven termő szilvafákat. Ando György kitért arra, amikor 1753-ban Nyíregyházát alapították meg, Szarvasról sokan átköltöztek oda. A homokos talajon is a szilva jelentette a gyümölcsöknél a megoldást, és ezt a szarvasi­aknak köszönhették.

Rátérve a közelmúltra, a Fruitveb adatai szerint az uniós csatlakozást követő tíz évben felfutott a szilvatermesztés az országban, elsősorban az alacsony tőkeigény és a gépesít­hető betakarítás miatt, és 2015-re már megközelítette a nyolcezer hektárt a termőterület nagysága. Az utóbbi három évben azonban lejtmenetbe kezdett az ágazat, jelenleg 6600 hektáron termesztenek szilvát hazánkban. Az éves termésmennyiség 40 és 80 ezer tonna között ingadozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában