Galériával

2019.09.01. 18:24

A parlament alelnökével nyitották meg a tanévet Gyomaendrődön

Utolsó napjához érkezett a közel két és fél hónapos nyári vakáció, a legtöbb helyen vasárnap tartották az évnyitó ünnepséget.

Balázs Anett

Mgeyei tanévnyitó Gyomaendr?dön Kis Bálint Általános Iskolaban ünnepi beszédet mond Prof. Dr. Latorcai János, a Parlament alelnöke.

Fotó: Imre György

A diákoknak június 15-ig, összesen száznyolcvan napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap április végén lesz. A Gyulai Tankerületi Központ a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában nyomta meg a csengőt vasárnap délután, ahol Latorcai János, a Parlament alelnöke köszöntötte a diákokat.

Merjünk nagyot álmodni legyen ez a jelmondatunk ebben az évben is – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 2019/2020-as tanévet Ágostonné Farkas Mária, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola vezetője, a Gyulai Tankerületi Központ és helyi önkormányzattal közösen rendezett tanévnyitó ünnepségén, vasárnap délután az iskola Fő úti intézményében.

Prof. Dr. Latorcai János, a Parlament alelnöke

Az oktatási intézmény falai között 18 osztályban összesen 348 diák kezdte meg az idei tanévet. Közülük 36 olyan nebuló van, akik először ülhetnek be az iskolapadba. A tanévnyitó ünnepségen őket az iskola jelképéül szolgáló kék nyakkendővel köszöntötték idősebb diáktársaik.

A eseményt megtisztelte jelenlétével prof. dr. Latorcai János, a Parlament alelnöke, aki ünnepi beszédében az iskola elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseit méltatta, melynek során egy sportudvart alakítottak ki és az épület is megújulhatott. Beszédében a tárgyi feltételek megteremtésén túl az oktató, nevelő tevékenység jelentőségét hangsúlyozta.

Fotó: Imre György

– Az iskola egyik feladata, hogy kialakítsa a diákokban a kritikus gondolkodás képességét, amely olyan érték, mely képes előrevinni világunkat, de csak akkor, ha megfelelő alapértékek mentén bontakozik ki – fogalmazott Latorcai János.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, az idei tanévkezdés egyedülállónak számít a megyében létrejött oktatási intézményekhez köthető fejlesztésekhez kapcsolódóan.

– Sikerült azt elérni, hogy két és félszer több pályázati forrást használhattak fel az önkormányzatok és ezzel együtt intézmények a fejlesztések megvalósulására. Számokban kifejezve annyit tesz, hogy 10 milliárd forint értékben 132, a gyomaendrődihez hasonló beruházás zajlott vagy jelenleg is zajlik Békés megye 74 településén – a megyeszékhelyet nem számolva – melyből 19 iskola felújítása folyik vagy éppen fejeződött be az elmúlt hónapokban – összegezte Zalai Mihály.

Toldi Balázs Gyomaendrőd polgármestere elmondta, 2017. január 1. óta az önkormányzat már egyetlen közoktatási intézményt, iskolát sem működtet, a gyomaendrődi általános iskolák a gyulai tankerülethez tartoznak.

– Az átalakulással megszűntek az iskolafenntartással kapcsolatos kötelezettségeink is. Ám testületünk nem engedte el az intézmények kezét. Fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy a gyomaendrődi gyerekek a lehető legjobb környezetben végezhessék tanulmányaikat. Ezért újítottuk meg a Kis Bálint Általános Iskola Fő úti épületét és ezért építettünk sportudvart, hiszen a diákok az általános iskola falai töltik a legtöbb időt. Nem mindegy milyen körülmények között nevelkednek, hisz az itt szerzett tudás alapozója egész életüknek – tette szóvá Toldi Balázs.

Új pedagógusok is kezdenek

A Gyomaendrődi Kis Bálint Iskola Fő úti egységének udvarán egy közel ötszáz négyzetméteres, gumiburkolattal ellátott sportudvart alakítottak ki, javítva ezzel az ott tanuló diákok komfortérzetét, biztonságát, valamint a mindennapos testnevelés feltételeit.

Mindezek mellett az intézményben az elmúlt tanévben közel 140 millió forint értékben történtek infrastrukturális fejlesztések a Gyulai Tankerület gondozásában, melynek sikeres megvalósításáért emléktablót vehetett át az iskola közössége nevében Ágostonné Farkas Mária intézményvezető. Továbbá a tanévnyitón a nevelőtestület három új pedagógust is köszönthetett, akik nyakába szintén az iskola jelképéül szolgáló kék nyakkendő került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában