Vállalkozás

2019.09.20. 19:55

Már Békésben is egyre többen hívnak házhoz takarítót

Egyre gyakoribb, hogy a cégek mellett magánszemélyek is igénybe veszik takarítók vagy takarítással foglalkozó vállalkozások szolgáltatásait. Van, aki teljes takarítást kér és van aki például csak az ablakokat szeretné letisztíttatni. A rendszeres napi, heti takarítást is egyre többen választják, de a legtöbbször egy adott alkalom előtt, például a húsvéti vagy karácsonyi ünnepeket megelőzően hívják ki a takarítókat.

Busi Ottó

A Nemzeti Cégtár 2018-as adatai szerint hazánkban 4655 vállalkozás foglalkozott takarítással, és csak tavaly 364 ilyen tevékenységgel foglalkozó céget alapítottak. Békésben az előző évben két új vállalkozó kezdett takarítással foglalkozni, és a 2018-as adatok alapján összesen félszáz megyei vállalkozó tevékenysége közt szerepelt a takarítás.

Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke korábban a Világgazdaságnak elmondta, az ágazatban szereplők számát és a statisztika szerinti bevételeket árnyalja, hogy a kimutatásban szereplő cégek jelentős része nem pusztán takarítással, hanem létesítményüzemeltetéssel is foglalkozik, de sok esetben egy-egy megrendelésnél az alvállalkozói hálót sem könnyű kibogozni.

Gyakran egy-egy családi ünnep előtt vagy tavaszi, őszi takarításra hívnak profikat /Fotó: Shutterstock/

Hozzátette, az ágazat munkaerőhiánnyal küzd, a munkaadók helyzetét pedig leginkább az egyéb iparágak belföldi elszívó ereje nehezíti. Mivel a dolgozók legalább 70 százaléka nő, a többség pedig a 40–50 éves korosztályból kerül ki, a munkaerőhiány nélkül sem lenne egyszerű az utánpótlást biztosítani. A létszámot pedig automatizálással, robotizációval sem lehet belátható időn belül ellensúlyozni, hiszen a gépek nem képesek a sok különböző takarítási munkafolyamatot összehangoltan elvégezni, így marad a humán kapacitás.

Bagosi Tamás, a fő tevékenységeként általános takarítással foglalkozó gyulai székhelyű Dig Build Kft. szolgáltatásvezetője elmondta, magánszemélyek elsősorban a lakásaik egyszeri takarítására, nagytakarítására kérik fel őket. Vannak, akik lakásfelújítás után hívják a céget, de sokan keresik úgynevezett piperetakarításra is a szolgáltatót: ez az, amikor egy-egy esemény, ünnep előtti tisztítást kérnek a megbízók.

A megyei hirdetéseket böngészve úgy tűnik, többen keresnek takarítókat, mint fordítva. A látott ajánlatok alapján a két fél elképzelése sem egyezik: míg a takarítók 1000-1500 forintot kértek óránként, több olyan hirdetést is látni, ahol 700 forintos órabért jelöltek meg a munkaadók minden takarítással töltött óráért. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a szolgáltatásaikat jellemzően apróhirdetési portálokon megjelentető takarítók – szinte kivétel nélkül – az adott megbízó eszközeivel és takarítószereivel dolgoznak, így ezek árát is a megbízónak kell ­állnia.

Napelemek tisztítása

A napelemek rendszeres tisztítást igényelnek, hogy a teljesítményük ne csökkenjen, ezért aztán Bagosi Tamás szerint az ilyen rendszereket legalább évenként ajánlott tisztíttatni. Úgy fogalmazott, a napelem egy igen kényes felület, és bár természetesen az eső is lemossa, de az nem tisztítja le teljesen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában