Cseh István

2019.09.07. 15:29

Áthangszerelte a Nélküledet a csabai származású zeneszerző

Áthangszerelte az Ismerős Arcok talán legismertebb számát, a Nélküled szimfonikus és kórusos változatban szólalt meg Budapesten, az augusztus 20-ai tűzijáték alatt. A békéscsabai származású zeneszerző, Cseh István rengeteg projekten dolgozik, és egy különleges módszert használva igyekszik minél kreatívabb lenni.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

– Fantasztikus volt élőben megtapasztalni, hogy az én változatomban miként hangzott az augusztus 20-ai tűzijáték alatt a Nélküled – mondta a békéscsabai zeneszerző, Cseh István.

Az Ismerős Arcok zenekar talán legismertebb száma eredetileg mindössze zongorakísérettel szólal meg. Szerinte a dal a nemzeti összetartozás egyik legfontosabb száma, ezért igyekezett himnikussá tenni. Úgy ítélte meg, a Nélküled megérdemli, hogy legyen egy méltóságteljes, szimfonikus hangszerelése, amit ünnepi alkalmakkor le lehet játszani. Készítettek egy olyan verziót is, amiben nincs ének, ezt eljuttatnák a Kárpát-medence minden magyar közoktatási intézményébe.

Cseh István jelenleg több projekten is dolgozik.

Hetente 20-25 percnyi zenét komponál, ami igen intenzív és fárasztó. Rendkívül szoros a napirendje, minden reggel fél 5-kor kel, és a naptárában az is be van osztva, mikor mennyi ideig öltözhet. Hogy többet dolgozhasson, illetve, hogy minél többször kerülhessen kreatív állapotba – mivel ébredés után az agy gyorsabban elindul –, elkezdte a polifázisos alvás módszerét használni, amit Leonardo da Vinci fejlesztett ki anno.

Cseh István heti 20-25 percnyi zenét komponál /Fotó: Imre György/

Az ember alapvetően mono­fázisra van beállva, azaz, hogy egyhuzamban lealszik 8 órát. A polifázisos lényege: többször alszik egy nap, mindig egy keveset. Ő a négy és fél óra alvás után napközben lepihen kétszer fél órára. Ezzel a módszerrel leszűkíthető az alvás ideje, több ideje marad a produktív dolgokra, többször kerül kreatív állapotba. Egyszer olvasott egy cikket, hogy az amerikai katonák megtanultak két perc alatt elaludni, ekkor talált rá Leonardo módszerére is.

A zeneszerző hitvallása szerint egy zene akkor jó, ha hat az emberi érzelmekre. Például egy-egy kép, egy-egy jelenet sok mindent sugallhat. Azt, hogy mit vált ki a nézőben, az alatta futó zene határozza meg: így lehet akár vidám, akár szomorú is ugyanaz a pillanat. Hangsúlyozta: igazán a zenével lehet elérni azt a hatást, amit a rendező vagy a producer kigondolt.

Példaként említette: adott egy jelenet, egy nő közeledik a fürdőszoba felé. A zenétől függően a néző számíthat arra, hogy a fürdőszobában a szerelme várja majd, a kádban ötven szál vörös rózsával; de akár arra is, hogy a fürdőszobában tragédia történik – pedig ugyanarról a nőről, ugyanazokról a lépésekről van szó. Létezik ugyanakkor a zenében is a disszonancia: ezt azt jelenti, hogy a kép teljesen mást sugall, mint amit a zene sugároz. Mindig meg kell határozni, hogy mi a cél a zenével.

Cseh István munkái kapcsán elmondta: egy imázsfilmet készítenek, amihez ő szerzi a zenét, és szeptember 13-án, pénteken ejtőernyővel ugranak 4000 méter magasból a Balaton felett. Itt hangmérnökként is feladatot kap, bár szerinte izgalmas kérdés, hogy a sikolyokon kívül mit lehet majd felvenni az ugrásnál. A zeneszerző megosztotta: bár idén ritkán tért haza, mivel munkái a fővároshoz kötötték, készülőben van egy jelentős projekt, ami erősen kötődik majd Békéscsabához.

Sorozatoknál is közreműködik

Cseh István sorolta, miszerint az Erdély madártávlatból című dokumentumfilm-sorozat, valamint a hungarikumokat bemutató Hungarikumok nyomában című széria zenéjén dolgozik jelenleg. Emellett egy magyar gyártású, hatrészes horrorfilmsorozatban ugyancsak zeneszerzőként tűnik fel, ez az egyik kereskedelmi csatorna közreműködésével készül.

Hamarosan a mozikba kerül a Boszorkányház című magyar film, aminek főcímdala és néhány betétdala az ő nevéhez kötődik, illetve a Dino King című animációs film, aminek ő készítette a szinkronját. Két készülő színdarabban ugyancsak zeneszerző. Elmondta, rendszeresen együtt dolgozik Kollányi Zsuzsival – a Valahonnan című szám többmilliós megtekintésnél tart –, de stúdiózott már nála Tóth Gabi, Kozma Orsi, Nagy Adri, illetve a szinkronizálások során rengeteg ismert hang, színművész megfordult nála, így Korbuly Péter. Nemrég Majkával forgattak egy reklámot, ahhoz is ő írta a zenét.

Kapcsolódó tartalom:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában