Gyula

2019.09.03. 17:59

Egész alakos szobrot állítanak a legendás Stéberl Andrásnak

Bemutatták Stéberl András, a nagyipari gyulai kolbászgyártás meghonosítója egész alakos szobrának makettjét kedden délelőtt a Gyulahús Kft. székházában. Széri-Varga Géza alkotása várhatóan jövő májusra készül majd el, és a fürdővárosi evangélikus templom déli oldalán őrzi majd a kiváló hentesmester emlékét.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy tavaly döntöttek a városvezetéssel közösen arról, hogy Stéberl András emléke előtt tisztelegve, teljes alakos szobrot állítanak a hentesmester emlékére.

Mint elmondta, meghívásos pályázatot írtak ki, és az azon való részvételre öt művészt kértek fel, akik közül hárman vállalták a kihívást. A bíráló bizottság több körben értékelte az elképzeléseket, és végül a grémium egyhangú döntést hozott arról, hogy a Széri-Varga Géza szobrászművész által alkotott makett megvalósítását javasolta a Gyulahús Kft. számára. Daka Zsolt úgy fogalmazott: a remények szerint várhatóan 2020 májusára készül majd el az alkotás.

Daka Zsolt, Széri-Varga Géza és dr. Görgényi Ernő leplezte le a makettet /Fotó: Lehoczky Péter/

Dr. Görgényi Ernő polgármester kiemelte, Gyula városa messze földön híres arról, hogy értékeit becsben tartja, hagyományait ápolja.

– Mindez nem csak a kulturális, de gazdaságtörténeti tradíciók éltetésére is vonatkozik – ecsetelte a városvezető, aki utalt arra, hogy ez a gondolkodásmód a település 2009-ben elfogadott kulturális koncepciójában is jelen van.

Hangsúlyozta, a jelen nemzedék részéről az a legméltóbb tisztelgés az egykoron tevékenykedő nagy előd előtt, ha eredményesen működtetik a gyulai húsipart.

– Az utódok, a szakemberek kiválóan teljesítenek – tette hozzá. – Emellett azonban szükség van a szimbolikus értékek megjelenítésére, például szobor állítására is. Nemcsak önkormányzatunk, hanem az önkormányzati cégek is elkötelezettek a hagyományok ápolásának irányában. A Gyulai Várfürdő egész alakos szobrot állíttatott Erkel Ferencnek, a Gyulahús pedig hasonló alkotással őrzi majd Stéberl András emlékét.

A pályamunkák zsűrizését a Magyar Alkotóművészek Közhasznú Nonprofit Kft. két delegáltja, az önkormányzat és a Gyulahúst Kft. képviselői, valamint Pápai Attila evangélikus lelkész végezte. A szobrot az evangélikus templom déli oldalán állítják majd fel, ugyanis Stéberl András fontos tagja volt a helyi evangélikus közösségnek. Széri-Varga Gézának több alkotása is – a Bodoky Károly-szobor, a kórházban található Semmelweis-mellszobor és egy korai műve, a Székely Aladár-mellszobor – megtalálható Gyulán.

– Egy szobrásznak, egy portrészobrásznak mindig nagy lehetőség egy nagy művet létrehozó személlyel való „találkozás” – fogalmazott Széri-Varga Géza az alkotómunkával kapcsolatban. – Stéberl András ezen felül egy kívül-belül karakteres és emberi melegséggel megáldott személyiség volt. Nagy öröm az ő fizikális alakját tanulmányozva, azt megjelenítve keresni vele az érzelmi, gondolati azonosulást. Talán így kifejezhetjük tiszteletünket irányába; méltó emléket állíthatunk neki, valamint segíthetjük korunk és a jövő generációi boldogulását. A szobor egyébként azt a Stéberl Andrást mutatja be, aki már felépítette az életművét.

A család örül a kezdeményezésnek

A kiváló hentesmester unokáját, a Budapesten élő Stéberl Andrást telefonon értük utol. Mint elmondta, nagyon örülnek a kezdeményezésnek, és annak, hogy őrzik nagy elődjük munkásságát Gyulán. Megemlítette, hogy utcát is neveztek el nagyapjáról, illetve a Gyulahús több termékének csomagolásán és egyéb látványelemeken is visszaköszön a korabeli termékek formavilága. Megerősítette, mindenképpen jelen lesznek a várhatóan jövő májusi szoborátadáson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában