Békés megye

2019.08.17. 13:18

Vigyázzunk négylábú kedvenceinkre a tűzijáték idején is!

Velünk ellentétben az állatok számára kevésbé élvezetes az államalapítás ünnepe és az azzal járó tűzijáték. Így ezen a napon érdemes fokozottabban figyelni kedvenceinkre.

Tóth Nikolett

A tűzijátékok után minden évben megemelkedik az elszökött kedvencek száma, mivel a kutyák – akik félnek a tűzijátéktól – biztonságot keresve gyakran megszöknek otthonról.

Így az augusztus 20-i nemzeti ünnephez közeledve egyre fontosabbá válik az is, hogy a kutyatulajdonosok megtegyék a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy négylábú kedvenceiket biztonságban tudják az ünneplés közben is.

– A tűzijátékok ideje borzasztó az ő számukra, nem csak a kutyákéra, hanem a többi házi illetve haszonállatra is. Kedvenceinket zárjuk biztonságos helyre, lehetőség szerint legyünk velük – árulta el Bencsik Tiborné a Remény- Lak Állatvédő Egyesület vezetője.

Fotók: Remény- Lak Állatvédő Egyesület Facebook oldal

Az ünneplés közben tehát ne feledkezzünk meg négylábú kedvenceinkről sem és gondoskodjunk arról, hogy ezt az estét is biztonságos helyen töltsék, hiszen jelenleg is mintegy 90 kutya várja szerető gazdáját a menhelyen. Ők már mind nem élnének, ha nem mentik meg őket, hiszen sok eb, cica esik áldozatul az utakon, elütik őket.

– Ha mégis megtörtént a baj, azonnal jelezzük az állatorvosunk felé, hogy a rendszerben eltűnt kutyaként szerepeljen. Induljon plakátolni, keresni. Hívjuk fel a környékbeli menhelyeket, gyepmesteri telepeket illetve jelezzük a mezőőr illetve a vadásztársaság felé.

Ha a fokozott odafigyelés ellenére mégis elkóborolna a kutyánk, az állatvédők azt javasolják, hogy először a menhelyen keressük a kedvencünket.

Az állatvédők emellett erőteljesen kérik a gazdikat arra, hogy az állatban legyen chip, hiszen a chip nélküli kutyusok közül sok sosem kerül haza.

– Fontos ellenőrizni a 8 éve kötelező microchip működését és hogy fel van-e tüntetve helyesen a PetVetData oldalon a gazda helyes lakcíme, telefon száma.

A MOL kutakon pedig ingyenes chip olvasást biztosítanak, de az állatorvosok is szívesen segítenek. Fontos, hogy sose menjünk el egy kóbor állat mellett, lehet mi vagyunk az utolsó esélye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában