Orosháza

2019.08.14. 19:50

Orosz Nikolett képviseli hazánkat a szakmák olimpiáján

Az oroszországi Kazanyban rendezik meg a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills Kazan 2019 versenyt. Az eseményre a világ több mint 60 országából mintegy 1600 fiatal érkezik, hogy megküzdjön a világbajnoki címért. Minden szakma elküldi a saját országából a legjobb fiatal szakembereit. Az ápolás- és gondozáskategóriában Orosz Nikolett, az Orosházi Kórház sürgősségi betegellátó osztályának dolgozója képviseli hazánkat.

Csete Ilona

Orosz Nikolett a 2018-as Szakma Sztár Fesztivál döntőjén elért 1. helyezése alapján jutott ki a kazanyi világbajnokságra. A verseny gyakorlati feladatmegoldásokból áll majd, az eddigi válogatókon felmérték az alkalmasságot. Nikire ápolási feladatok teljesítése vár, ahol imitátorok játsszák a betegek szerepét. S magabiztos nyelvtudás is szükséges angolból.

Orosz Nikolett sokat tanult, a fiatalt többen is segítették a felkészülésében /Fotó: Orosházi Kórház – Melega Krisztián/

– A verseny összetett, hasonlóan mint a valóságban egy kórházi munkanap. A cukorbeteg vagy akár a sztómás beteg gondozása, ellátása mellett a szakma szociális oldalát is be kell mutatni. A napi munkavégzés során elengedhetetlen a kommunikáció. Fontos megismerni, mi a beteg pontos problémája, hogyan tudok a legjobban segíteni. Megtudom, miért került ide, hogyan látja saját helyzetét, és el lehet mondani neki, mindezt hogyan fordíthatja pozitív irányba, miként fejlesztheti magát. Így nemcsak a betegséget kezeljük, hanem gondozzuk az ember lelkét is. Őszintén, én ezt szeretem a legjobban – mondta Niki, aki a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumában és Kollégiumában végzett gyakorló ápolóként, majd a Gyulai Szakképzési Centrum esti tagozatos ápolóképzésére járt, amit Orosházán végzett. 2019 szeptemberétől pedig a Gál Ferenc Főiskolán kezdi meg tanulmányait diplomásápoló-hallgatóként. Az Orosházi Kórházban dolgozik főállásban, a képzéshez a gyakorlati helyet a kórház biztosította.

– Szerencsés vagyok, hogy a tanulmányaim mellett dolgozhatok. Mindennap a betegágy mellett vagyok, ezért sokkal kézzelfoghatóbb tudást birtokolhatok. Az elmúlt hónapokban magamról is sokat tanultam, jóval tudatosabban állok a megoldandó feladatok elé. Itt vagyok húszévesen, végzett ápoló, viszont pályakezdő. Úgy érzem, hogy iskolai tanulmányaim, illetve a versennyel járó felkészülés során rengeteg elméleti és gyakorlati tudásra tettem szert, amit a jövőben még kamatoztatni szeretnék – fogalmazott.

A versennyel járó intenzív felkészülés során a fiatal az ország különböző intézményeiben szerzett gyakorlatot, ebből az Orosházi Kórház is részt vállalt. Egy-egy hetet töltött a mozgásszervi rehabilitáción, a gasztroenterológián, a neurológián, a belgyógyászaton. A versenyen való részvétele, felkészülése a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve az Állami Egészségügyi Ellátó Központ segítségével, támogatásával valósul meg. Komoly szerepe van a folyamatban mentorának, Fehér Zsuzsannának, aki úgy foglalkozik vele, hogy minél magasabb szinten el tudja sajátítani a szakmát.

Önkéntesként igencsak belelátott a versenynapok felépülésébe

Bár a hazai versenyeket Orosz Nikolett megnyerte, a nemzetközi mezőny tartogat neki újdonságot. Némi tapasztalata már van, hiszen a 2018-as budapesti EuroSkills megmérettetésen önkéntesként vett részt, így belelátott a versenynapok felépítésébe. Azt mondja, teljesen magával ragadta a közeg és a hangulat, azóta is az ott kapott pulcsija az első számú kabalája.

– Alapjaiban véve nyugodt természetem van, de ahogy közeledünk a versenyhez, kezdek izgulni. Hatalmas felelősség és megtiszteltetés, hogy a hazámat képviselhetem a világ legjobbjai között. Célom ismét a lehető legkiemelkedőbb eredmény elérése.

Az ország különböző intézményeiben szerzett gyakorlatot a megmérettetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában