Választás

2019.08.25. 06:46

Közel háromszázezren voksolhatnak Békés megyében

Augusztus 23-ig küldték ki a választópolgároknak a választási értesítőket, a kampányidőszak pedig augusztus 24-én rajtolt el és tart egészen a voksolás napjáig, vagyis október 13-ig, vasárnapig. Hamarosan véglegessé válik, hogy kik indulnak polgármesterjelöltként és képviselőjelöltként az önkormányzati választáson, mivel a jelölteket szeptember 9-ig, a listákat pedig szeptember 10-ig kell bejelenteni.

L. B.

Forrás: Shutterstock

Békés megyében több mint 288 ezren járulhatnak az urnák elé, összesen 396 szavazókörben. A megyeszékhelyen kívüli 238 ezer választópolgár voksolhat majd pártlistákra, és a szavazás végén kiderül, hogy mely párt hány képviselőt küldhet az összesen 17 tagú megyei közgyűlésbe.

Békéscsabán közel 50 ezren voksolhatnak majd a 68 szavazókörben. A békéscsabai közgyűlés úgy áll össze, hogy a tizenkét választókerületből bejut egy-egy képviselő a testületbe, valamint öt mandátumot osztanak ki a kompenzációs listák alapján. Hasonló a helyzet a további hét, 10 ezer lélekszám feletti települések esetében: egyrészt a választókerületekből, másrészt pedig a kompenzációs listákról kerülnek be képviselők a testületekbe.

Bár az önkormányzati választás másfél hónap múlva lesz, ajánlott előre gondolkodnia annak, aki a bejelentett lakóhelyétől eltérő településen vagy éppen saját otthonában szavazna.

Átjelentkezéssel voksolhat az, aki október 13-án vasárnap a bejelentett lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik majd, ezt az igényt október 9-én, szerdán 16 óráig szükséges jelezni. Az, aki lakóhelye mellett – legkésőbb 2019. június 26-ig bejelentett – tartózkodási hellyel is rendelkezik, választhat, hogy a lakóhelye vagy a tartózkodási helye szerinti település vezetőit szeretné megválasztani.

Aki október 13-án nem tud megjelenni a lakóhelye szerinti szavazóhelyiségben, mert például egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé, mozgóurnát kérhet – munkahelyi elfoglaltságra hivatkozva nem vehető igénybe a mozgóurna. Mozgóurnát lehet kérni online – ügyfélkapus azonosítás nélkül – és postán október 9-én 16 óráig; személyesen október 11-én 16 óráig; de meghatalmazott révén akár a szavazás napján 12 óráig is a szavazatszámláló bizottságnál.

Borítókép illusztráció: Shutterstock.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában