Gyümölcstermés

2019.08.03. 15:29

Kevesebb teremhet almából Békésben is

Idén a szélsőséges időjárás miatt várhatóan 450 ezer tonna lesz az almatermés, amely a tavalyi mennyiség fele, a tízéves átlagtermésnél mintegy 25 százalékkal alacsonyabb, ezért az átlagosnál magasabb árakra lehet számítani a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az ÉKASZ (Alma Terméktanács) közös prognózisa szerint.

Busi Ottó

20190731_Csorvás_Hunapfel_alma_BMH_Leh

Fotó: LP6DMK2

Hazánk almatermése az elmúlt tíz év átlagában 600 ezer tonna körül mozog, 300 és 900 ezer tonna között változik évjárattól függően. A FruitVeB szerint ennek oka, hogy az ültetvények 90-95 százalékán nincs fagyvédelem, csak körülbelül 25-30 százalékuk öntözött, és jégháló sincs a gyümölcsösök nagy részén.

Apáti Ferenc, a szervezet alelnöke néhány napja az MTI-nek elmondta, az idei termésmennyiség fajtától, termesztőkörzettől, az ültetvény elhelyezkedésétől és fekvésétől függően erőteljesen változékony képet mutat.

A csorvási Hunapfelnél a tavalyi mennyiség 75-80 százalékát várják

– A termést mindig erőteljesen meghatározza a fák előző évi termésterhelése: tavaly 900 ezer tonnához közelítő, nagy termés terhelte a fákat, továbbá az aszályos időjárás gyengébb virágzást, illetve termést vetített előre. Emellett jelentős terméskiesést okozott a szélsőséges időjárás is. Június 27-én a tavaszi fagykárokkal egyébként is sújtott, a magyar almatermő terület felét adó északkeleti országrészben egy extrém erejű zivatarlánc jelentős vihar- és jégkárokat okozott – mondta el az alelnök.

Pusztai József, a Csorvás melletti Hunapfel Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója szerint is kisebb lesz az idei termés, az árak pedig növekedhetnek. Saját helyzetükről szólva elmondta, jelenleg almából 900 tonnát, a tavalyi mennyiség 75-80 százalékát várják, ez pedig az általuk termesztett gyümölcsök közül a legjobb idei eredmény.

Ez évben ugyanis rendre kevesebb gyümölcs termett náluk, mint korábban. A meggy például az előző esztendő mennyiségének 58 százaléka lett.

Az ügyvezető hozzátette, a több mint húszhektáros almaültetvényüket még 1994-ben telepítették, de közben kicserélték a fákat, mely így jelenleg viszonylag új. Csepegtető-, tápoldatozó rendszer gondoskodik a növényekről, valamint jégháló is védi a fákat.

A termesztett alma 80 százaléka golden, a fennmaradó rész pedig egyenlő arányban gala és jonaprince, azaz piros alma. A szezon jellemzően augusztus dereka után kezdődik a gala almával, ez idén várhatóan kicsit későbbre, szeptember közelébe tolódik.

Fotók: Lehoczky Péter

Egyre kevesebb az ültetvény

Apáti Ferenc szerint az árak egyelőre nehezen jelezhetők előre. Az alma európai piaci árait meghatározó Lengyelországban gyenge termést várnak, a hivatalos információk 2-2,5 millió tonna körüli termést becsülnek, amely a tavalyi termés fele, az átlagtermés 60 százaléka. Európa más, meghatározó almatermelő országaiban sincs a tavalyihoz hasonló rekordtermés. Ezért a tavalyi áraknál sokkal magasabb, a szervezetek becslése szerint az átlagosnál is lényegesen jobb árakra számíthatnak a gazdák idén. Az alelnök elmondta, a hazai ültetvények területe évről évre csökken, 20 évvel ezelőtt 42 ezer hektáron termesztettek almát, jelenleg 25 ezer hektáron. Az almatermés kétharmadát ipari célokra használják, egyharmada pedig étkezési alma.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában