nyári akadémia

2019.08.08. 16:22

Határon túli pedagógusok érkeztek Békéscsabára

Több mint 130 pedagógus érkezett a határon túli magyar területekről, így Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról csütörtökön Békéscsabára, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógia Intézete által szervezett Kárpát-medencei nyári akadémiára.

L. B.

BŽkŽscsaba Tšbb mint 130 pedag—gus Žrkezett a hat‡ron tœli magyar terŸletekr?l, ’gy ErdŽlyb?l, a Vajdas‡gb—l Žs K‡rp‡talj‡r—l BŽkŽscsab‡ra, a Szeged-Csan‡di Egyh‡zmegye Gelsey Vilmos Pedag—gia IntŽzete ‡ltal szervezett K‡rp‡t-medencei ny‡ri akadŽmi‡ra. Kšszšnt?t mondott Szarvas PŽter, BŽkŽscsaba polg‡rmestere, valamint dr. Vincze G‡bor, a G‡l Ferenc F?iskola bŽkŽscsabai kar‡nak dŽk‡nja.

Fotó: Imre György

A négy nap során a szakemberek több előadáson vesznek részt, amelyeken szóba kerül a magyar nyelvű oktatás helyzete és annak lehetőségei; a magyarság erősítését segítő programok; a tehetséggondozás; valamint az, hogyan lehet segíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket. Emellett kirándulások során eljutnak Szarvasra, Budapestre, az Országházba, Visegrádra, Esztergomba, Ópusztaszerre és Szegedre.

Fotók: Imre György

Köszöntő beszédében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere emlékeztetett, hogy közel száz éve a trianoni békediktátum miatt tízből három magyar határon kívülre került. Több eszközzel tesznek nemzet egyesítésért, ezek egyike lehet a mostani, több országból érkező, ám egy nyelvet beszélő pedagógusoknak szóló akadémia. Beszélt arról, hogy a kormány a Modern Városok Program keretében több mint 80 milliárd forintnyi fejlesztéssel segíti Békéscsabát, a projektek a megfelelő ütemben haladnak, és a békéscsabai főiskola fejlesztése is napirenden van.

Szarvas Péter

Szintén köszöntötte az akadémia résztvevőit dr. Vincze Gábor, a Gál Ferenc Főiskola gazdasági karának dékánja, aki lapunk kérdésére fontosnak nevezte, hogy minél szélesebb körben tegyék ismertté, minél szélesebb körben népszerűsítsék Békéscsabát és az itt elérhető képzéseket – erre remek lehetőséget biztosít a mostani rendezvény is. Elmondta, a fejlesztések révén modern körülményeket teremtenek a hallgatóknak, akik száma a jövőben a jelenlegi sokszorosára nőhet, ha beindítják a tervezett új képzéseket.

A program résztvevőit dr. Vincze Gábor is köszöntötte

Emlékeztetett: annak idején Békés megyében először Békéscsabán volt pedagógusképzés, ami aztán átkerült Szarvasra. A távlati elképzelések között szerepel, hogy a megyeszékhelyen visszatérjenek a gyökerekhez, és hogy újra beindítsák a városban a pedagógusképzést. Hangsúlyozta: ha megfelelő képzéseket nyújtanak Békéscsabán, akkor nem lesz miért elmennie Békés megyéből a fiataloknak, a szakemberek pedig itthon maradnak. Úgy véli, a Modern Városok Program révén megvalósíthatók a tervezett fejlesztések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában