Galériával

2019.08.02. 19:59

Egy vitorlázó repülő szállt be a Szarvasi Tessedik Múzeum ablakán

Egy repülő szállt be a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum ablakán. Bár az intézmény épületének nagyszabású felújítási folyamata a végén tart, a „légből kapott” látványosság nem képezi állandó részét majd a múzeumnak, hiszen az a pénteken este megnyitott IV. Szarvasi Képzőművészeti Tárlat idejére kapott csupán helyet az első emeleti ablakban.

Balázs Anett [email protected]

15 éve szarvasi és Szarvasról elszármazott művészek alkotásaiból szerveztek kiállítást, majd 2007-től minden évben más és más témában várták az alkotásokat. A Hal, a Szarvas, az Élet, a Fa, a Ló, az Ember, az Isten, az Ajtó, a Kéz, a Könyv és az Arc után idén a REPÜLÉS-t választották témának a szervezők. ??? Az idei megnyitó abban különleges, hogy rendhagyó és színvonalas programok kísérik. 14:00-18:00 óra között TOBORZÁS lesz a Múzeum előtti téren. A Szarvasi Járási Rendőrkapitányság, a Szarvasi Tűzoltóság, a Magyar Honvédség Toborzó Irodája várja az érdeklődő és lelkes fiatalokat. ???????+?? 18:00 órától a Szolnoki Légierő Zenekarát és a Szarvasi Fúvószenekar közös koncertjét hallgathatja meg a közönség, ???? majd 19:30 órától kerül sor SZARVASI KÉPZŐMŰVÉSZETI TÁRLAT megnyitójára. Főszervezők: Szuhaj György, Takács Miklós

Fotó: Imre György

Kiállítás ilyen sokrétűen nem röpdöste még körbe a repülés témáját, amely ezúttal a tárlat tematikáját adta. Már messziről jól kivehető volt annak mustársárga vitorlázónak a fara, amely a múzeumépület első emeleti ablakából kandikál ki. Az épület előtti téren 14 órától a Magyar Honvédség, a Szarvasi Járási Rendőrkapitányság és a Szarvasi Tűzoltóság állománya is kivonult toborzás céljából, így többek között az ejtőernyő összehajtásának technikáját is el lehetett lesni.

18 órától a Szolnoki Légierő Zenekara és Szarvas Város Fúvószenekara adott közös koncertet a szomszédos Evangélikus Ótemplomban, majd ezt követően a múzeumban nyitották meg hivatalosan a tárlatot, így akik eddig a pontig végigkísérték az eseményeket, azok immár többek között a repülőgép orrát is közelebbről szemügyre vehették.

Volt, aki már szemezett a gondolattal, hogy beszállna, de a kiállításon erre nincs lehetőség /Fotó: Imre György/

Szuhaj György, a program egyik ötletgazdája és szervezője elmondta, a kiállítás 15 éve a szarvasi alkotók tárlataként indult, majd négy évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy a város határait túllépve az egész ország területéről várják a műveket.

Érkeztek is szép számmal alkotások. A bemutatott festmények, fotók és szobrok mindegyike egyedi módon közelíti meg a repülés témakörét, így a levegőbe lendülő szarvas fotója, valamint a képzeletnek tág teret kínáló légies szobor mellett jól megfér a repülőgép ablakára mintázott képkeretben helyet foglaló tájképek sorozata is. A kiállítás a Szilvanapok végéig látogatható, a vitorlázó azonban augusztus közepétől visszakapja majd szárnyait és hazarepül.

Szárnyaszegett, de repülőképes

Takács Miklós katonai repülőmérnöktől megtudtuk, az E-31 Esztergom típusú gép a ’60-as években készült Rubik Ernő repülőgéptervező közreműködésével.

– Teljes súlya 230 kilogramm, ám a szárnyait nem hoztuk el, mivel az nagyon sok helyet foglalt volna. Készítettünk neki egy állványt, majd egy daruval emeltük be a jelenlegi helyére, ahol több ponton is rögzítettük, valamint súlyokat is használtunk a megfelelő stabilitás érdekében – árulta el Takács Miklós. Megtudtuk, a masina repülőképes. Az oldalán lévő felirat jelzi a lajstromszámát, így még az is meglehet, hogy a kiállítás végeztével, szárnyakkal felszerelve a levegőben is szemügyre lehet majd venni.

Ilyen még nem volt, s nem is lesz

Roszik Zoltán, a Szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum igazgatója elmondta, az épület felújítási munkálatainak utolsó simításai zajlanak, de örömmel fogadták be a tárlatot, főleg azért, mert repülő még nem „landolt” az intézményben, s valószínű, hogy ilyen attrakcióra egyhamar nem is fog sor kerülni.

A kiállítás megnyitóján Szuhaj György, Novák Attila és Kukár István, azaz a 3T csoport formációja egy performance során próbálták szemléltetni azt, mekkora nehézséget okoz az ember számára a repülés. Ehhez többek között három pár eketerelő lapból szárnyakká avanzsált eszközzel felszerelkezve mutatták be, milyen nehéz utat járt be az emberiség, amíg eljutott odáig, hogy technikai megoldásoknak köszönhetően immár a levegőbe tud emelkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában