fejlesztés

2019.07.24. 11:17

Százmillióból bővül a bucsai gazdaság

A bucsai székhelyű Indiancorn Kft. több mint százmillió forintból épít gabonatisztítót és magtározót a település határában. A vállalkozás a fejlesztésnek köszönhetően bővítheti tevékenységi körét, amivel újabb bevételi forrásokra tehet szert. A gabonatermesztéssel foglalkozó gazdaság részben állami támogatással, részben hitelből fedezi a beruházást.

Busi Ottó

Néhány kilométerre a településtől a vállalkozás telephelyén már állnak a több száz négyzetméteres épület tartóoszlopai, melyben egy műhely is helyet kap, ahol a tervek szerint a téli hónapokban gépszerelést is vállalhat a cég. Jelenleg az aljzatbetont keverik a helyére a szakemberek.

Fenyődi Attila, az Indiancorn Kft. vezetője elmondta, egy 800 négyzetméteres magtár, mellette pedig egy tisztítóberendezés épül, utóbbi, óránként 25 tonna kapacitásra lesz képes. Mindezek mellett egy 18 méteres, 60 tonnás hídmérleg is a projekt része, melynek elkészültével az ügyvezető elmondása szerint jövő februárig végeznek. Hozzátette, a beruházással egy napelemrendszert is telepítenek, ami a fűtés energiaszükségletét fedezi.

Fenyődi Attila a százmilliós beruházásból épülő magtárnál, melynek a váza látszik /A szerző felvétele/

– Az állami támogatás előfinanszírozásához, annak kiegészítéséhez megoldást jelentett a hétéves futamidőre felvett OTP Agrár Fejlesztési Hitel. Ezzel egyébként alig járt papírmunka, fedezetül pedig a termőföldünk szolgált. Nagyságrendileg három hét volt, mire megérkezett az utalás. Örülök, hogy sikerült összehozni ezt a nagyobb fejlesztést, és így több lábon tud majd állni a gazdaságunk, amihez hamarosan a fiam is csatlakozik – árulta el Fenyődi Attila.

A vállalkozás több mint két évtizede termel gabonát, elsősorban búzát, árpát és napraforgót, több mint 200 hektáron, de mezőgazdasági bérmunkát is vállalnak, nagyságrendileg 100 hektáron. Az ügyvezető felesége agrármérnök, vadgazdamérnök és növényorvos, a gyerekek közt pedig szintén vannak mezőgazdászok.

– Megpróbáljuk a precíziós gazdálkodást. Azon a véleményen vagyok, hogy nem a területet kell növelni, hanem ugyanazon a területen, amelyen gazdálkodunk, pontosabban, precízebben, kevesebb munkaerővel nagyobb hozamhoz jutni. Ezt is megcélozzuk, úgy vélem a precíziós gazdálkodás a jövő, e felé kell nyitni – fejtette ki elképzeléseit a vállalkozás tulajdonosa.

Hozzátette, szeretnék a különleges növények termesztését túlsúlyba helyezni, olyan növények felé tolnák a gazdaságot, melyekből hiány van, Magyarországon nehéz velük foglalkozni, és melyekre a külföldi piac nyitott.

Keresettek a precíziós gépek

Pribelszki Péter, az Agro-Békés Kft. ügyvezetője korábban elmondta, van igény a precíziós gazdálkodásra, majd elárulta, a vállalat éves eladott traktorainak több mint felét már automata kormányzással ellátott, tehát precíziós gazdálkodásra alkalmas kivitelben értékesítik.

Hozzátette: a munkagépeknél, például a vető- és permetezőgépeknél is ugyanez a tendencia, ott is a precíziós eszközöket keresik a gazdák.

Pribelszki Péter példája szerint egy ilyen precíziós eszköznek a beruházási költsége nagyságrendileg 2,5–5 millió forint. Ez az összeg pedig két-három év alatt megtérülhet, mivel kevesebb lesz az üzemanyag-fogyasztás, ugyanis elmaradnak például a rávetések, a dupla művelések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában